A+ A A-

Na ahiret preselio Hasan ef. Okić

has-ef-okU nedjelju, 06. juna 2013. godine u 84. godini života preselio je na Ahiret Hasan-ef Okić iz Sladne-Srebrenik. Narednog dana, 07.06.2013. godine, na ikindija-namazu veliko slanjansko mezarje je bilo tijesno za sve one koji su došli da klanjaju dženazu-namaz i isprate sa ovog prolaznog na bolji budući svijet našeg Hasan-ef. Prije klanjaja ikindije-namaza imami Medžlisa IZ Srebrenik na čelu sa glavnim imamom, kao i imami iz susjednih i komšijskih medžlisa, su proučili i poklonuli hatmu pred dušu Hasan-ef. Nakon predavanja hatma prisutnim vjernicima obratio se glavni imam Refik-ef Hodžić, koji je tom prilikom ukazao na život Hasan-ef koji je posvetio radu islamske zajednice. Poslije klanjanja ikindije-namaza, velika povorka džematlija na čelu sa velikim brojem prisutnih imama se upitila ka mezarju Sladna-Ibrići, gdje je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop. Dženazu-namaz je u prisustvu velikog broja džematlija, mnogobrojne rodbine i prijatelja na mezarju u rodnoj Sladnoj klanjao, i velikom broju prisutnih se obratio, mjesni imam džemata Hrvati Muhamed-ef Mehmedović. Dženazi su prisustvovao i predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik Mevludin-ef. Joldić, a ukop je obavljen na mezarju u Sladnoj, njegovom rodnom mjestu.
Rođen je 15.09. 1929 godine, kao drugo dijete od Omera. Otac Omer imao je trojicu sinova Ibrahim-ef koji je preselio na ahiret, Hasan-ef i Osman. Omer je bio iskreni mu'min, tako da je svoj stav prema Allahu dž.š. prenio na svu svoju djecu. Omer je svoj život posvetio vjeri i odgoju djece, živio je težak i siromašan život, provodeći ga u ratu. Kako među ljudima, Hasan-ef, tako i među braćom i rodbinom je bio po svemu drugačiji. Krasila ga je iskrenost, dobročinstvo, a naročito bogobojaznost. Danima i noćima provodio je najviše vremena učeći Kur'an časni kako bi svojim učenjem kod Allaha dž.š. opskrbio sebi ljepšu budućnost na Ahiretu. Njegova odanost prema Allahu ogledala se i u postu. U ovoj godini u kojoj je i preselio na Ahiret, najmanje 100 dana proveo je u postu.
Svoj život posvetio je Allahu dž.š., ali i porodici. U braku koji je trajao preko 50 godina bio je sa hanumom u najboljim odnosima. Izrodili su dvoje djece Tidžu i Idriza.
Hasan-ef dobročinstvo bilo je ispoljeno i velikom darežljivošću, tako da je za Islamsku Zajednicu i u te svrhe izdvajao od svoje mjesečne zarade, a poslije od penzije. Bio je veliki vakif, kako u svom rodnom kraju tako i šire.

Svoju imamsku, hatibsku i mallimsku službu, koja je trajala više od 40 godina, Hasan-ef. je započeo u džematu Turski Lužani kod Dervente. Svoju imamsku službu nastavlja u džematu Bosanski Kovaš, te u džematu Matuzići, te odlazi na imamsku službu u džematu Lisovići, Medžlis Srebrenik, gdje službuje 10 godina I s te službe odlazi u penziju. Imao je veoma bogatu i uspiješnu imamsku, hatibsku, muallimsku i vjeroučiteljsku karijeru, što svjedoči velik broj njegovih učenika i džematlija koji su ostali iza njega, ali i nekoliko objekata koji su izgrađeni i otvoreni za vrijeme njegove službe. Hasan-efendija je bio pravi profesionalac u svome poslu, i osoba koja se borila i radila za islam i dobro. Pored svog profesionalnog angažmana bio je izuzetno vrijedan i aktivan član u brojnim društvenim aktivostima. On je osoba koja je odgajala i svojim riječima, ali i svojim ličnim primjerom. Bio je uzoriti član i radnik Islamske zajednice, svoj imamski poziv obavljao je ponosno i dostojanstveno, čuvajući dignitet i ugled imama, a samim tim i IZ, u svakoj prilici. Pored toga što je bio veoma vrijedan, častan, primjeran, uzoran i dobar čovjek u svome poslu, on je sve to bio i svome privatnom životu. Bio je uzoran, prije svega, muž, zatim roditelj, komšija, prijatelj, itd., jednom riječju kazano pravi domaćin. I u posljednjim danima svoga života, obhrvan bolešću, zračio je smirenošću i saburom.

Iza Hasan-ef. ostala su čestita djeca, sin Idriz i kćerka Tidža. Njegova supruga Aiša je preselila 02.01.2013.godine, ukopana na istom mezarju.

Molim Allaha, dž.š., da Hasan-ef. i njegovoj hanumi podari lijepi Džennet, a njegovoj porodici, rodbini i prijateljima sabri-džemil.
Život ima i kraj, bez patnje i s ljubavlju nakon obavljenog Ikindija-namaza, napustio nas je Allahovom voljom, a nama ostadoše sjećanja na jedno divno ljudsko stvorenje koje je mogla iznjedriti samo naša bošnjačka tradicija. Rahmetullahi alejhi! 

Damir-ef Babajić