A+ A A-

Održane hatme u džematu Ljubljana

U nedjelju, 16. juna 2013. godine, u džematu Ljubljana održane su hatme za 12 polaznika mektebske nastave. Hatme su održane u mesdžidu na zemljištu gdje planirana izgradnja Islamskog kulturnog centra u Ljubljani naon podne namaza.

ljublj-hatme

Svečanosti je prisustvovao veliki broj džematlija iz Ljubljane i drugih džemata, zatim imami koji su svojim ahmedijama krasili ambijent svečanosti i muftija dr. Nedžad Grabus sa saradnicima.

U pozdravnoj riječi Špendi ef. Fidani ukazao je na važnost mekteba i dao je pregled odvijanja mektebske nastave u džematu Ljubljana. Mekteb u džematu Ljubljana ima oko pet stotina polaznika koji su podijeljeni u nekoliko grupa. Imam Fidani izrazio je svoju zahvalnost roditeljima koji su ustrajavali i dovodili djecu u mekteb, zatim Odboru IZ Ljubljana na čelu sa h. Midhatom Alagićem i ostalim članovima koji daju veliku podršku kada je riječ o mektebu. Zahvalio se i svojim kolegama koji sudjeluju u nastavnom procesu Senadu ef. Karišiku, m. Eli Porić i m. Sumeji Fidani. Po riječima imama Fidanija grupa od 12 polaznika koji su se pripremili za hatmu predstavlja najbolje polaznike mekteba u džematu Ljubljana u proteklom periodu. Sretan je što je sudjelovao u njihovom obrazovanju i što je zajedno s njima dočekao dan da se predstave svojim roditeljima i širem džematu.

Mektebski polaznici : Mustafa Grabus, Dino Alagić, Damir Hutinović, Kenan Nahić, Dženeta Mahić, Mediha Kapić, Faris Grabus, Agan Durmiši, Ajla Durmiši, Elma Bošnjak, Amet Memet i Fatima Mušić praktično su pokazali kako znaju učiti Kur'an. Sa veoma lijepim mahredžom (izgovorom) napamet su učili kur'anske sure i odlomke što je izazvalo suze radosnice prije svega kod njihovih roditelja, ali i ostalih koji su uživali u njihovom učenju Božije riječi.

U nastavku su pokazali, prilikom odgovaranja na pitanja koja im je postavljao imam Senad Karišik, da su pored učenja Kur'ana savladali i ogromno znanje kada je riječ o razumjevanju naše vjere dini-islama. U toku mektebske nastave posvetili su određenu pažnju i povijesti Islamske zajednice u Sloveniji što je veoma korisno u očuvanju njihovog identiteta.

ljublj-hatme2

Cjelokupan program krasio je ženski hor ljubljanskog džemata učeć prelijepe ilahije posebno odabrane za ovu priliku.

Prisutnima se obratio muftija dr. Nedžad Grabus. U početku se obratio mektebskim polaznicima podsjetivši ih na hadis Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., kada mu je došao jedan čovjek i upitao ga šta je najbolje da radi od vjere i da zasluži Džennet. Muhammed, a.s., je rekao: »Kaži, La ilahe illallah i ustraj u tome.« Zatim je rekao da ono što su naučili pred svojim imamima to su i usvojili. »Samo vas mogu zamoliti i pozvati da ustrajete na tome i da vam u životu, kada budete u prilicu da birate između dobrog i slabog, naumpadnu vaši imami i muallimi i da izaberete dobro. Kao što je Muhammed, a.s., ma Mi'radžu umjesto vina izabrao mlijeko. Mlijeko podrazumijeva rast, razvoj. Vjerujem da ćete vi u životu biti na strani dobra. Molim Allaha, dž.š., da vas čuva. Isa, a.s., je postavio pitanje: 'Ko će mi pomoći da budem pomagač Allahove, dž.š., vjere na ovom svijetu?' S njim je bilo 12 havarijuna. U našem jeziku postoji izraz za prijatelja koji glasi haver. Preporučujem da vas 12 odgovorite kao što su Isau, a.s., odgovorili havarijuni: 'Mi ćemo pomoći Allahovu, dž.š., vjeru.' Danas je novi dan za vas. Vjerujem da ćete to što ste naučili čuvati u životu«, kazao je muftija Grabus.

U nastavku se obratio roditeljima. Spomenuo je hadži Nedžata Durmišija koji je redovno dovodio unučad Ajlu i Agana u mekteb u kojeg se mnogi mogu ugledati, jer dosljednost koju je pokazao u odnosu na mektebsku nastavu, zaslužuje svaku pažnju. U nastavku je kazao da sa činom hatmi ne prestaje briga za djecu i našu vjeru. Skrenuo je pažnju da se vodi računa o tome da djeca i dalje dolaze u džamiju, jer postoji adet u našem narodu da neka djeca, nakon završenih hatmi, više ne dolaze u džamiju. Potrebno je hrabriti djecu da i dalje prakticiraju vjeru, jer živimo u takvom svijetu gdje moramo svaki dan voditi računa o njima.

Zatim se obratio imamima zahvalivši im se za trud kojeg su uložili prilikom podučavanja mektebskih polaznika. »Iza ovog štu su nam djeca pokazala stoji stotine mektebskih sati, mnogo odricanja. Vi ste svjesni, kao i ostali kolege imami, da mi stojimo u lancu ili senedu onoga što već postoji godinama ili hiljadama godina od kako je stvoren Adem, a.s., a pogovotovu ovaj vid razumijevanja islama poslije Muhammeda, a.s. Ima jedna pogrešna izreka koja se već ustalila i naša ulema je često koristi pa Muhammeda, a.s., naziva Poslanikom islama. Svi Božiji poslanici su bili poslanici islama. Samo je ovo upotpunjena varijanta islama koju je Allah, dž.š., dao kao posljednju koja se neće mijenjati. I u tom senedu prenošenja služebenog ili oficijelnog prenošenja islama stoje naše kolegi imami. Oni su uložili mnogo truda i energije da ova djeca pravilno izgovaraju harfove, a mi svjedočimo da su većinu harfova ova djeca izgovorila pravilno. Hvala vam što ste ulagali vrijeme u podučavanje ove djece. Mi ponekad ne znamo to dovoljno cijeniti. Vi znate da to radite zato što vjerujete u Allaha, dž.š. Sretni smo, jer danas svjedočimo vjeru u Allaha, dž.š.

ljublj-hatme3

Nadamo se da ćemo ubrzo imati hatme u našoj budućoj džamiji, ako Bog da. Sve smo učinili što je bilo do nas. Kako će odlučiti oni što odlučuju, vidjet ćemo. Nadamo se da će njihova odluka biti pozitiva. Draga braćo i sestre, hvala vam što ste podržavali naše projekte. I dalje budite dio našeg džemata. Život brzo prolazi. Ova djeca da nisu imala gdje učiti ličila bi na one generacije muslimana koji su živjeli u Sloveniji sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća i još uvijek nemaju elementarnog znanja o vjeri. I na kraju podsjećam na kur'anski ajet u kojem Allah, dž.š., kaže: 'Gospodaru naš, mi vjerujemo u ono što si objavio i mi slijedimo našeg Poslanika, Uzvišeni Allahu upiši nas u svjedoke naše vjere'«, između ostalog kazao je muftija dr. Nedžad Grabus.

Zatim su uručene šehadetname mektebskim polaznicima koje je uručio muftija dr. Nedžad Grabus i predsjednik izvršnog odbora džemata Ljubljana h. Midhat Alagić.

Nevzet Porić