A+ A A-

Dodjela diploma svršenicima Access programa u medresama

elci-ibrahim-pasina-medresa-travnikU Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku, 7. juna 2013. godine, Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Njegova Ekselencija, Patrick Moon dodijeliće se diplome za 110 učenika, iz šest medresa u Bosni i Hercegovini (Elči Ibrahim- pašina medresa u Travniku, Gazi-Husrev begova medresa u Sarajevu, Medresa Džemaluddin Čaušević u Cazinu, Medresa Osman ef. Redžović u Velikom Čajnom, Behram-begova medresa u Tuzli i Karađoz-begova medresa u Mostaru) koji su uspješno završili dvije godine Access programa.

Ceremoniji dodjele diploma prisustvovat će i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predstavnici Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u BiH, direktori medresa u Bosni i Hercegovini, te osoblje Američkog vijeća za međunarodno obrazovanje.

Access program u Bosni i Hercegovini finansiran je od strane Američke Vlade  (US Department of State). Ovaj program pruža srednjoškolcima širom svijeta mogućnost intenzivnog učenja engleskog jezika. Osim časova engleskog, učenici stiču  iskustvo učenja u nastavi američkog stila, koristeći američke materijale i naglašavajući aktivno učenje. Access njeguje uzajamno razumijevanje, jača jezičke vještine, razvija mogućnost kritičkog mišljenja i prenosi informacije o Sjedinjenim Američkim Državama. Do sada je oko 600 učenika u našoj zemlji prošlo kroz ovaj program. Access program u Bosni i Hercegovini postoji od 2004. godine, a od 2006. administrira ga Američko vijeće za međunarodno obrazovanje (American Councils for International Education), ured u Sarajevu.  

Oficijelni dio ceremonije počinje u 15:30.