Promo banner

A+ A A-

Održan seminar za imame i vjeroučitelje u Sanskom Mostu

U subotu, 1. 6. 2013. godine sa početkom u 9:00 sati u prostorijama starog mesdžida u Sanskom Mostu održan je treći dio seminara za imame i vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola se područja Bihaćkog muftijstva i to iz medžlisa: Sanski Most, Prijedor, Kozarac i Bosanski Novi.

sem-vejr-sm-06-2013-1

Seminaru se odazvalo oko 60 imama i vjeroučitelja sa ovog područja.   

Iako je bilo predviđeno da se okupljenim obrati muftija bihaćki, Hasan-ef. Makić, zbog puta u Saudijsku Arabiju u pratnji Reisu-l-uleme, nije bio u prilici, ali je zato kao njegov izaslanik seminaru prisustvovao glavni imam Sanskog Mosta, Husein-ef. Kovačević.  

Nakon pozdravnih riječi Nurije-ef. Kazaferovića, sekretara Muftijstva bihaćkog i koordinatora za vjeronauku, i pojašnjenja toka seminara, učesnicima seminara se obratio rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe, dr. Amir-ef. Karić, sa temom "ULOGA IMAMA I VJEROUČITELJA U SISTEMU IZ-e".

Tema je privukla veliku pažnju svih prisutnih, što je obezbijedilo izuzetno plodni razgovor i diskusiju na kraju izlaganja, koja je ujedno imala i funkciju radionice.  

Nakon razgovora uslijedila je kraća pauza, a onda se prisutnim obratio mr.sc. Nezir Halilović sa temom "TEŽNJA KA TOP FORMI U NASTAVI ISLAMSKE VJERONAUKE", za koju je Nurija-ef. Kazaferović, po iskustvu ranijih seminara u Cazinu i Bihaću, naglasio da se može posmatrati i znatno šire, jer se jednako odnosi i na imame u mektebu, i profesore u medresama i vjeroučitelje u učionicama. Izlaganje je praćeno multimedijalnim prikazom i 40-minutnom video-prezentacijom i privuklo je veliku pažnju prisutnih.

S obzirom da je Ibrahim-ef. Begović bio spriječen da se uključi u ovaj seminar, iako je bio najavljen, njegovu temu "SARADNJA MUALLIMA I VJEROUČITELJA U ODGOJNO-OBRAZOVNOM RADU, STANJE I PERSPEKTIVE", u osnovnim crtama učesnicima je približio mr.sc. Nezir Halilović, ukazujući na pozitivne prijeme uspješne saradnje. Tom prilikom svim prisutnim je predstavio i časopis Elif, koji izdaje Udruženje vjeroučitelja Kantona Sarajevo i pozvao sve prisutne da se uključe i podrže njegovu distribuciju, zbog mnoštva odgojnih prednosti koje nosi taj časopis sa sobom.

Na kraju se učesnicima seminara obratio i domaćin, glavni imam Sanskog Mosta, Husein-ef. Kovačević. Husein ef. se zahvalio gostima na izloženim sadržajima kao i učesnicima seminara na iskazanoj pažnji i kvalitetnim diskusijama. Na kraju se svima zahvalio na odzivu i pozvao sve prisutne na nastavak druženja nakon podne namaza uz ručak i kafu obezbijeđenu za sve učesnike.

Svi učesnici su na kraju dobili odgovarajuće certifikate o prisustvu i učešću u seminaru.

Kao što je već postala ustaljena praksa Vjerskoprosvjetne službe, na kraju seminara  svim učesnicima je ponuđen anonimni evaluacijski list da ocijene kvalitet seminara, kao i izraze svoje eventualne primjedbe (nije ih bilo), kao i sugestije i prijedloge za naredne seminare. Osim toga, učesnici su dobili i anonimni upitnik da se izjasne o razvojnim fazama svog profesionalnog poziva i da ukažu na fazu u kojoj se trenutno nalaze.

Obrađeni evaluacijski listovi anonimnih upitnika su najbolje pokazali kvaliteta i uspješnost organizacije ovog seminara za koji su skoro svi učesnici izrazili želju da ih bude više i da budu to češći, uz isticanje važnosti ovakvih seminara i zajedničkih druženja i projekata u budućnosti.

Rezultati evaluacijskih listova su predstavljeni sljedećim grafikonima:

sem-vejr-sm-06-2013-2

 

sem-vejr-sm-06-2013-3

H.N.

  • 0101