Promo banner

A+ A A-

Film: Dan ubijanja –Prijedor

U povodu 31. maja "Dana bijelih traka" Al Jazeera Balkans je u petak emitirala dokumentarno-igrani film "Dani ubijanja - Prijedor". U filmu preživjele žrtve govore o stradanjima građana Prijedora u maju 1992. godine.

U Al Jazeera Balkans dokumentarnom filmu "Dani ubijanja - Prijedor" gledatelji su imali priliku prvi put vidjeti snimke Službe javne bezbjednosti Prijedor snimljene 4. septembra 1992. na Korićanskim stijenama. Na snimcima se vidi kako pripadnici policije RS uz pomoć Civilne zaštite iz Skender-Vakufa  dizalicom uklanjaju tijela Bošnjaka i Hrvata kako bi sakrili tragove zločina izvršenog 21. augusta iste godine kada je na tom mjestu, na rubu provalije, policija RS strijeljala više od 200 prijedorskih civila.

Prema mišljenju zaštićenog svjedoka i izvršioca zločina na Korićanskim stijenama, pretpostavlja se da je prilikom egzekucije terena dio tijela na mjestu događaja zapaljen i uništen kiselinom s obzirom na to da su zbog kvara na dizalici izvučena četiri tijela iz Korićanskog ambisa. Dio tijela prenesen je i u sekundarne grobnice. Do danas nisu pronađena tijela mnogih žrtava na Korićanskim stijenama. Na snimcima koje objavljuje Al Jazeera vide se lica hladnokrvnih i dobro raspoloženih pripadnika prijedorske policije, koji su bili svjedoci ovog događaja.