Promo banner

A+ A A-

Prva mektebska olimpijada na području Medžlisa Jajce

Početkom proljeća tekuće godine, na području Medžlisa islamske zajednice Jajce, započelo se sa realizacijom projekta Mektebske olimpijade, koja je okončana finalnim takmičenjima 26.5.2013. godine. Mektebska olimpijada organizirana je na prijedlog Abdurahmana ef. Mujaka, stalnog uposlenika MIZ-e Jajce na poziciji imama, hatiba i muallima u džematu Bešpelj. Prijedlog je iznesen na redovnom sastanku imama, te je jednoglasno usvojen, a samim tim se krenulo u realizaciju projekta. Projekat je jedinstven na području širem od Medžlisa islamske zajednice Jajce, te će nastojanje biti da mektebska olimpijada postane tradicionalna, uz mogućnost da se stečena iskustva prenesu i drugima, budući da svi imamo zajednički cilj vezan za našu omladinu.

mek-ol-jajce-05-2013-1

 

Mektebska olimpijada je takvo takmičenje u kojem učestvuju polaznici mektebske nastave, bez obzira na spolnu pripadnost, ili na uzrast, i to u nekoliko sportova. Naime, svi polaznici mektebske nastave imali su mogućnost da odaberu sport u kojem će se takmičiti, shodno starosnoj dobi kojoj pripadaju, te da na taj način predstave sebe i svoj džemat. Tokom protekla dva mjeseca sprovedena su takmičenja po grupama u timskim sportovima: nogomet (uzrast do 5. razreda i uzrast od 6-9. razreda), odbojka za djevojčice, između dvije vatre (za djevojčice do 5. razreda), a posljednji dan takmičenja sprovedena su i takmičenja u atletici: utrka na 100 m i za dječake i za djevojčice, skok u dalj u obje konkurencije, te mješovita štafeta 4x100, u kojoj su izmjene trčali i dječaci i djevojčice. Posebno je bilo zanimljivo revijalno takmičenje u povlačenju konopca, gdje su također učestvovale mješovite ekipe, predstavnici svojih džemata.

U svečanoj atmosferi posljednjeg dana Mektebske olimpijade, u Gradskoj dvorani u Jajcu, odigrane su finalne, i utakmice za treće mjesto, te su uručene nagrade najboljim ekipama i pojedincima u mektebskoj olimpijadi. Pobjedu u fudbalskom dijelu takmičenja, u kategoriji do 5. razreda, odnio je džemat Vlasinje, koji je u finalnoj utakmici izvojevao pobjedu nad predstavnicima džemata Divičani. U kategoriji starijeg uzrasta, u finalnoj utakmici između džemata Vlasinje i Kruščica uspješniji su bili učenici mekteba u džematu Kruščica.

U odbojkaškom dijelu turnira pehar su odnijele učenice mekteba u džematu Bulići, koji su u finalnoj utakmici savladali djevojčice iz džemata Kruščica, dok su u dijelu Olimpijade vezanom za takmičenje poznato pod nazivomi Između dvije vatre pobjedu odnijele predstavnice džemata Kruščica, koje su u finalu pobijedile polaznice mektebske nastave u džematu Šibenica.

Atletski dio Olimpijade organiziran je na Gradskom stadionu „Mračaj“. Zlatnu medalju u trci na 100 m, u kategoriji djevojčica, osvojila je Nešust Nejla iz džemata Kruščica, a u kategoriji dječaka Abdulah Ribić iz džemata Jezero. Zlatnu medalju u skoku u dalj, u kategoriji djevojčica, osvojila je Selma Duranović iz džemata Divičani, a u kategoriji dječaka Abdulah Ribić iz džemata Jezero. U štafetnoj utrci 4x100m pehar su osvojili polaznici mektebske nastave u džematu Lendići.

Na kraju treba istaći da je ovogodišnja Mektebska olimpijada, iako je prva, vrlo dobro organizirana, te se sa veoma malo sredstava uloženih u projekat, nadat je se, ostvarilo nekoliko ciljeva. To podrazumijeva druženje i međusobno upoznavanje, ali i natjecanje u pozitivnim stvarima među vršnjacima i vršnjakinjama, a sve to postići kroz ulaganje truda od strane imama i muallima. Čestitamo svim onima koji su ovogodišnju Mektebsku olimpijadu na području MIZ Jajce okončali okićeni medaljama i peharima, suzama radosnicama, ali i onima čije suze nisu mogle biti spriječene riječima Važno je učestvovati. Također, zahvala prije svega Njemu Koji nam preko svog Poslanika, a.s., preporučuje duhovni i tjelesni odgoj, ali i onima koji su potpomogli realizaciju Mektebske olimpijade u gradu Jajcu.

Mirnes Duranović

  • 0101