A+ A A-

IKC Bošnjaka u Mainzu dobio građevinsku dozvolu za izgradnju džamije

Islamska zajednica Bošnjaka Mainz e.v. dobila je od nadležnih vlasti grada Mainza građevinsku dozvolu za izgradnju džamije.

Budući Islamski centar Bošnjaka u Mainzu gradit će se na lokaciji Mainz – Hechtsheim, koja objedinjava 1750 m2 građevinskog zemljišta. Sam objekat će biti izgrađen na četiri etaže i ukupne kvadrature 1500 m2, sa ciljem da se zadovolje potrebe jednog modernog islamskog centra, sa 150 m2 mesdžida za muškarce i 70 m2 za žene, ali i sa multifunkcionalnom salom, restoranom, kuhinjom, ostavom, podrumom, bibliotekom, uredom, čajnom kuhinjom, salom za sastanke, učionicama, stanovima, i parking prostorom.

ikc-mainz-05-2013-1

“Dobijanjem dozvole za gradnju Islamskog kulturnog centra u Mainzu Bošnjaci, ovog grada i okoline, su korak dalje u očuvanju vjere, identiteta i suprotstavljanju asimilaciji. Posmatrajući ovu dozvolu u historijskom kontekstu, ova generacija Bošnjaka i drugih muslimana sa područja nekadašnje zajedničke države, koji djeluju u našem džematu, je počašćena time da nas je Dragi Bog dž. š. odabrao da budemo kreatori i nosioci ideje izgradnje Islamskog kulturnog centra u Mainzu. Svjesni te časti ali i odgovornosti i težine zadatka zahvaljujemo se, prije svega, Stvoritelju dž.š.. Zahvalnost pripada i upravi grada Mainza, sa kojima imamo izuzetno dobre odnose, na dozvoli za gradnju ovog centra, kao i onima koji su do sada na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta”, riječi su predsjednika IKC Bošnjaka u Mainzu, Rifata Halilovića.

Već sada se prema idejnom i izvedbenom projektu može primijetiti da će džamija ličiti na na jedan lijepi i savremen islamski centar koji će u sebi imati i izražene obrise naše domaće arhitekture, skladno ukomponovane u arhitektonski ambijent grada Mainza.

“Podsjetio bih da je ovaj džemat krajem novembra 2011. godine kupio žemljište i odmah ga isplatio. Allaha Uzvišenog molimo da nama i našim džematlijama koji su radili na ovom projektu dariva najljepše nagrade ovoga i budućeg svijeta, da njih i njihove porodice poživi u imanu, hajru i bereketu, te da sve nas pomogne da ovaj hajrat realizujemo čim prije”, kazao je Halil ef. Makić, imam džemata Mainz.

Sve dosadašnje zadaće Građevinski odbro uspješno je realizovao, međutim sada predstoji ona najvažnija – početak građevinskih radova. “Allahovom dž.š. voljom i Njegovom odredbom stigla mi je muštuluk vijest da je Grad Mainz odobrio gradnju džamije. Lijep poklon za dosadašnji rad ovog džemata, a Allah dž.š. nagrađuje mnogo više one koji grade džamije, riječi su predsjednika Građevinskog odbora, Nusreta Fakovića.

Prema planu IKC Bošnjaka u Mainzu i njegovog Građevinskog odbora, sa početkom radova na izgradnji Islamskog centra Bošnjaka u Mainzu krenut će se početkom juna ove godine. Završetak radova očekuje se polovinom 2017. godine.