Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio ustanove Islamske zajednice u Srbiji

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović boravio je jučer (16.05) u posjeti ustanovama Islamske zajednice u Srbiji, te prisustvovao svečanoj akademiji 501. generacije svršenika Gazi Isa-begove medrese u Novom Pazaru.

reis-pos-np-05-2013-1

Nakon sastanka sa sandžačkim muftijom Muamerom ef. Zukorlićem i njegovim saradnicima, reisu-l-ulema je obišao ustanove Islamske zajednice. Tom prilikom posjetio je Medresu „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, muško i žensko odjeljenje, gdje ga je primio direktor Rešad-ef. Plojović, redakciju lista „Glas islama“, Centar za humanitarni rad „Hajrat“ gdje je reisu-l-ulemu dočekao direktor Mersad-ef. Bećirović, Mektebsku ustanovu „Rewda“ gdje je prijem upriličio upravnik Mersad Curić, Školu Kur'ana Časnog u kojoj ga je dočekao direktor Nedžad-ef. Hasanović, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru na kojem je domaćin bio rektor prof. dr. Mevlud Dudić te Fakultet za islamske studije gdje se reisu-l-ulema susreo sa dekanom hfz. dr. Almir-ef. Pramenkovićem. Također, reisu-l-ulema je u društvu muftije Zukorlića obišao i srednjoškolski centar na Pojilima te visokoškolski centar sa džamijom u Rasadniku koji su u fazi izgradnje.

Ispraćaj 501. generacije maturanata Gazi Isa-begove medrese

Na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, održana je Svečana akademija maturanata medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru. Svojim prisustvom maturante, njihove roditelje kao i sve Bošnjake u Sandžaku počastio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon uvodnog obraćanja  direktora medrese „Gazi Isa-beg“ Rešad-ef. Plojovića prisutnima se obratio muftija Muamer-ef. Zukorlić koji između ostalog kazao: „Uvaženi Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazoviću, dobro nam došao u Sandžak i da te Allah nagradi za ovaj dolazak, kao i onaj prethodni u Prijepolju koji potvrđujete da jedinstvo između Bosne i Sandžaka, između Sarajeva i Novog Pazara nije, neće i ne može biti upitno“, te osvrćući se na nedavnu posjetu Kuvajtu zajedno sa reisu-l-ulemom Kavazovićem dodao: „Reisu-l-ulema Kavazović je na svim sastancima i razgovorima, a bilo ih je na desetine, stavio značaj Sandžaka ispred značaja Bosne. Zadnjih pet godina najčešće izgovorena riječ ovdje bila je jedinstvo. Čovjek najviše priča o onome što mu nedostaje. Kad je žedan samo da mu je vode, a kad pije vode poslije je mnogo ni ne spominje dok ponovo ne ožedni. Da, mi smo žedni jedinstva, i kako vrijeme odmiče sve više smo žedni i željni i borićemo se da ga povratimo. Muftija je na kraju svog obraćanja pozvao one koji su izašli iz Islamske zajednice da se u nju vrate: Mi im pružamo ruku i to časno i iskreno, bratski im pružamo ruku. Čak želimo da se vrate dostojanstveno, ne želimo im suditi, jer mi smo pozivači a nismo sudije“, zaključio je muftija Zukorlić.

Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, koji je kazao da je ponosan na riječi muftije Zukorlića: „Mi naša lica moramo okrenuti i našoj braći koja su od nas okrenula svoja lica, i mi ih pozivamo da naše lice bude okrenuto jedno drugom, i da mi kao braća ne dozvolimo da među nas ulaze oni koji bi željeli da mi jedni drugima leđa okrenemo. Nema hajra u tome.“- naglasio je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

Ovom prilikom dodijeljena su i priznanja za uspjeh i primjerno vladanje učenicama Sajdi Šaćirović i Binasi Šabanović koje je uručio direktor medrese.

Nagrade najboljim učenicima Medrese koje podrazumijevaju besplatno školovanje na Fakultetu za islamske studije uručio je glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić i to Kurbardović Aiši, Zukorlić Nejli i Faković Mirzetu.

Učenici generacije koji će na Maturalnom danu u Sarajevu primiti nagrade učenika generacije su Medović Muamera i Škrijelj Hamza.

  • 0101

(www.islamskazajednica.org)