Promo banner

A+ A A-

Održano savezno takmičenje iz mektebske nastave u Njemačkoj

Dana 11.05.2013 u prostorijama džemata Wiesbaden gdje se nalazi sjedište Mešihata IZBNJ je održano savezno takmičenje iz mektebske nastave.

Nakon što su na svim regijama sprovedena takmičenja tri prvoplasirane ekipe odnosno takmičara su uzeli učešća na saveznom nivou.

sav-tak-njem-05-2013-1

Ukupno je ove godine na saveznom nivou učestvovalo 20 od prijavljenih 25 džemata što predstavlja procenat od 80%. Džemati koji su se ove godine plasirali na savezno takmičenje i uzeli učešća su sljedeći: Gaggenu,Sindelfingen, Balingen, Ingolstadt, Nürnberg, Hidaje, Hamburg, Hagen, Dortmund, Offenabch BKC, Hanau, Kirchheimteck, Wiesbaden, Schwäbische Gmünd, IKC Frankfurt, Offenabch SAN, Essen, Oberhausen, Aachen i Kassel.

Takmičenje se sastojalo iz tri dijela. Prvi dio je bio za takmičare do 12 godine putem kviza u kojoj su učestvovala po dva takmičara i ukupno je u ovoj disciplini nastupilo 9 ekipa.

Drugi dio je uključivao takmičare od 13 do 16 godina koji su putem pismenog  testa pokazali svoje znanje. U ovoj disciplini je nastupilo 9 takmičara.

Treća disciplina je bila kiraet za obje kategorije gdje je u kategoriji do 12 godina učešća uzelo 7 takmičara, a u kategoriji od 13 do 16 godina je učestvovalo 11 takmičara.

sav-tak-njem-05-2013-2

Kviz je protekao u pravoj takmičarskoj atmosferi gdje pitanja iako nisu bila jednostavna 6 ekipa je uspjelo da ostvari maksimalan broj poena tako da se pristupilo finalnom kvizu gdje je tačnost i brzina odlučivala o pobjedniku. Iako je u finalnom kvizu vrijeme za njegovo izvođenje bilo ograničeno na 5 minuta svi takmičari su daleko prije predviđenog vremena završili kviz. Nakon sprovedenog kviza u tačnosti i brzini poredak je bio sljedeći:

1.Nedim Džinić i Elma Ibrahimović, džemat Hidaje-München.

2.Vildana Bandić i Inela Bijelić, džemat Oberhausen.

3.Alema Hadžić i Hamida Pintol, džemat Nürnberg.

Kod izrade testa takmičari su također pokazali izuzetno dobro poznavanje vjeronaučne materije tako da smo na kraju sabiranja poena ustanovili da dva takmičara imaju isti broj poena tj. maksimum. I u ovoj kategoriji smo morali da pristupimo kraćem finalnom testu gdje je također tačnost i brzina odlučila o pobjedniku. Nakon toga poredak je bio sljedeći:

1.Faruk Sarajlić, džemat Dortmund.

2.Anela Turković, džemat Gaggenau.

3.Emina Hasanović, džemat Offenbach SAN.

U kategoriji kiraet za učenike do 12. godine je nastupilo 7 takmičara koji su svojim učenjem oduševili prisutne. Komisija je imala veoma tešku zadaću a to je da od svih onih koji su dobri izdvoji najbolje. Nakon zbrajanja rezultata shodno dobivenim poenima poredak je bio sljedeći:

1.Esma Tuče, džemat Hagen.

2.Bilal Hadžić, džemat Ingolstadt.

3.Ema Tursić, džemat Essen.

Takođe u kategoriji za odrasle učače Kur’ana komisija je imala pune ruke posla. U ovoj kategoriji konkurencija je bila još veća i doista je bilo teško odlučiti ko se taj dan najbolje pokazao. Svaki takmičar je proučio jedno ašare i jednu suru napamet, te dio stranice po sistemu izvlačenja kartice. Doista je bilo pravo uživanje slušati ove naše slavuje koji su svojim učenjem izazivali veliku pažnju. Nakon zbrajanja poena od sve tri člana komisije ustanovljen je sljedeći poredak:

1.Aiša Alibašić, džemat Hamburg

2.Medina Mujanović, džemat Offenbach BKC

3.Meliha Pintol, džemat Nürnberg.

Nakon klanjanja podne namaza prisutnima se prigodnim predavanjem obratio muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić te je između ostalog naglasio “da je ovo posljednje takmičenje koje će biti “dobrovoljno” i da će se povesti računa o onim džematima koji ne uzimaju učešća na takmičenju”.

Ove godine se ukupno uključilo na regionalnim takmičenjima 37 džemata od 70 džemata tj. 53%, i to: 10  od 19 sa regije Düsseldorf ili 53%, 9 od 17 sa regije Stuttgart ili 53%, 7 od 10 sa regije München ili 70%, 9 od 15 sa regije Frankfurt ili 60%, i 2 od 10 sa regije Hamburg-Berlin ili 20%.

Džemati koji su učestvovali na takmičenjima su sljedeći:

Regija Düsseldorf: Aachen, Castrop Rauxel,  Dortmund, Duisburg,  Düsseldorf, Essen,  Hagen, Oberhausen,  Velbert i Witten.

Regija Stuttgart:Balingen, Gaggenau, Sindelfingen, IKZ Stuttgart, Schwäbische Gmünd, Uhingen, Tuttlingen, Ravensburg i Kirchheimteck.

Regija Frankfurt: IKC Frankfurt, Darmstadt, Hanau, Kassel, Mannheim, Offenbach BKZ, Offenbach San, Saarbrücken IKC, i Wiesbaden.

Regija München: Tevhid München, Fedžr München, El-Hidaje München, Ingolstadt, Fedžr Erding, Regensburg i Nürnberg.

Regija Hamburg-Berlin: Hamburg i Hanover.

O učestvovanju odnosno neučestvovanju džemata na takmičenjima će se voditi evidencija i komisija će dati svoj prijedlog kako da se stimulišu i ostali džemati da uzmu učešća u ovom veoma bitnom segmentu našeg rada.

Na kraju se pristupilo dodjeli diploma svim učesnicima kao i novčanih nagrada onima koji su se plasirali na jedno od prva tri mjesta.

Nakon toga je uslijedilo zajedničko slikanje, ručak i nezaobilazni muhabet.

Iznenađenje je učinio i jedan donator koji je htio da ostane anoniman te je svim ostalim učesnicima koji se nisu plasirali na jedno od prva tri mjesta uručio novčanu nagradu.

IZBNJ na čelu sa muftijom Pašom Fetiće se zahvaljuje džematu Wiesbadenu na njihovom gostoprimstvu i veoma dobroj organizaciji takmičenja.

sav-tak-njem-05-2013-3

Ono što je bitno istaći kod organizovanja i sprovođenja kako regionalnih tako i saveznog takmičenja jeste nezaobilazan angažman komisije za mektebsku nastavu koja je od samog početka donijela pravila takmičenja, pripremila materijal za takmičenje, te veoma uspješno sprovela takmičenje kako na svojoj regiji tako i na saveznom nivou.

Komisija za mektebsku nastavu u sastavu Ruvejd ef. Jahić, Hamid ef. Pintol, Fahrudin ef. Džinić i Bilal ef. Hodžić stoji na raspolaganju da joj se upute sugestije, prijedlozi, ideje, i kritike vezane za sprovođenje i organizovanje takmičenja kako bi ga zajednički još bolje organizovali.

Bilal ef. Hodžić