Promo banner

A+ A A-

Muftija Zukorlić: Čestitam Dan nacionalne zastave Sandžaka

muftija-zukorlic-izd„Bajrak je simbol dostojanstva, identiteta i jedinstva. Bošnjaci Sandžaka nastavljaju svoju borbu za očuvanje svog dostojanstva, zaštitu i afirmaciju nacionalnog identiteta i uspostavu i očuvanje nacionalnog i duhovno-institucionalnog jedinstva. Ove vrijednosti moguće je baštiniti i unapređivati samo u ambijentu pune individualne i kolektivne slobode. Zato borba za punu slobodu Bošnjaka Sandžaka nema alternativu“, kazao je u svom proglasu povodom Dana nacionalne zastave Sandžaka muftija Muamer Zukorlić te dodao:

„Bošnjaci su drevni narod sa bogatom historijom, kulturom i tradicijom koji mogu biti ponosni da su kroz hiljadugodišnju prošlost uvijek bili zastupnici pravde i mira i nikada nikome nisu činili zločin. Iako su u više navrata bili žrtva genocida, Bošnjaci nisu podlegli izazovu osvete. 

Sve ovo čini temelj legitimnosti borbe Bošnjaka za jednakopravnost sa drugim narodima i ambijent u kome će poštovati druge i biti poštovani.Da bi nas drugi poštovali, moramo poštovati sebe i njegovati sve ono što imamo, a mnogi drugi nemaju.

U tom duhu najsrdačnije čestitam Dan bošnjačke nacionalne zastave Sandžaka svima koji ga doživljavaju kao svoga, a i onima koji poštuju različitosti, sa željom da ovaj dan doživimo kao podstrek da se samo dobrim djelima može ostvariti dobro, a najveće dobro ovoga svijeta jeste sloboda.“

(www.islamskazajednica.org)