A+ A A-

Tuzlanski imami povodom Dan džamija posjetili Bratunac i Srebrenicu

Povom Dana džamija (07.05.) a u skladu sa ranijom praksom, OO Ilmije Medžlisa IZ-e Tuzla organizirao je posjetu Medžlisa IZ-e Bratunac i Srebrenica. Nakon zijareta obnovljene tekije u Konjević Polju, impresivnog kompleksa u naselju Hranča (mesdžid i musafirhana), te obilaska mezarja Veljaci, imame iz Tuzle primio je gl. imama Elvir ef. Hodžić u prostorijama Medžlisa IZ-e Bratunac.

tuz-im-pos-brat-sreb-05-2013-1

 

Tokom razgovora gosti su ukazali na potrebu snažnijeg povezivanja i davanja podrške kolegama i ostalim Bošnjacima koji žive u manjem bh. entitetu, dok je gl. imama Elvir ef. iskazao radost i zadovoljstvo zbog upriličene posjete, te upoznao prisutne o radu i prilikama na području Medžlisa IZ-e Bratunac.

Podne-namaz je obavljena na musalli u krugu Memorijalnog centra u Potočarima. Nakon obilaska mezarja i učenja fatihe šehidima, imami su pogledali dokumentarni film o počinjenom genocidu na području Srebrenice a potom se zaputili prema gradu. Glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenica, Damir ef. Peštalić primio je musafire u prostorijama Medžlisa, te iste pobliže upoznao o uvjetima života i izazovima sa kojima se susreću Bošnjaci na tim prostorima.

tuz-im-pos-brat-sreb-05-2013-2

 

Na kraju, gl. imam Medžlisa IZ-e Tuzla, Ahmed ef. Huskanović, iznio je nekoliko prijedloga o konkretnim projektima koji bi pomenuti medžlisi zajedno realizirali, te podsjetio na nužnost intenziviranja saradnje i podrške medžlisima koji djeluju izvan Federacije.

Rusmir Šadić