A+ A A-

Manifestacija „Dani mladih Islamske zajednice“

Tri dana trajala je manifestacija „Dani mladih Islamske zajednice“, koja je obilovala mnoštvom sadržaja pripremljenih i priređenih za mlade iz 22 medžlisa i Mešihata IZ Slovenija. Trećeg dana manifestacije, učesnici su imali priliku prošetati hercegovačkim gradovima i upoznati se sa kulturno-historijskim znamenitostima gradova: Počitelja, Stoca, Blagaja. Dolazeći u grad Počitelj, učesnike manifestacije „Dani mladih Islamske zajednice“ dočekao je Džemal ef. Gadara, glavnim imam MIZ Čapljina, koji je mladima govorio o znamenitostima i ljepotama grada u kojem živi sa svojom porodicom. Učesnici su obišli i kulu iznad Počitelja, i njegove druge zanimljivosti, te to sve uredno zabilježili foto-aparatima.

3-dan-mlad-most-04-2013-1

Grad na Bregavi bio je naše sljedeće odredište, a pri dolasku u Stolac dočekali su nas predsjednik MIZ Stolac i v.d. glavnog imama MIZ Stolac, Bekir ef. Isaković i Amer ef. Beća. U dvorištu Čaršijske džamije ponudili su mladima priču o Stocu i njegovim znamenitostima. Zijaret hercegovačkim gradovima nastavljen je posjetom gradu Blagaju i tekiji, u kojoj su mladi mogli slušati kratko obraćanje Nume ef. Filana, uposlenika Fidan d.o.o. U tekiji je klanjan podne-namaz, a potom je uslijedio i povratak u grad Mostar.

U Studentskom hotelu Mostar upriličeno je, oko 14 h, i svečano zatvaranje manifestacije „Dani mladih Islamske zajednice“, koju je završenom i zatvorenom proglasio prof. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar. U svom obraćanju, glavni imam je kazao: „Nadam se da ste dokučili našu namjeru zbog čega smo ovo radili, ova manifestacija je nešto dugoročno, koja treba dati tek svoje rezultate. Ovo je proces, ništa ne može doći preko noći. Ništa ne može doći samo od sebe. Ja se nadam da smo bili dobri domaćini, da smo manifestaciju organizovali kvalitetno. Nadam se da ste posebno ostvarili dobre međusobne kontakte, da ćete zadržati tu vezu, da će neki drugi grad idućeg aprila ili idućeg maja ili juna iduće godine biti domaćin i ponuditi nešto novo, nešto više. Mi smo htjeli ovim da otvorimo taj proces. Hvala vam lijepo što ste bili kvalitetni učesnici. Hvala vam za sve i ja ovog trenutka zatvaram manifestaciju „Dani mladih Islamske zajednice.“

Manifestacija „Dani mladih Islamske zajednice“, prema reakcijama učesnika, polučila je dobre rezultate i bila podsticaj da i sve naredne godine, ako Bog da, očuvaju jednu ovakvu priliku za druženje, razmjenu mišljenja, upoznavanje, sklapanje prijateljstava i rješavanja pitanja koja se tiču mladosti naše domovine.

Meadin Mrndžić

  • 11