Promo banner

A+ A A-

14. Sportski susreti učenika obrazovnih ustanova Islamske zajednice

14-spor-sus-uc-iz-04-2013-1Na sastanku Odbora za sport Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održanom u Vjerskoprosvjetnoj službi, dana 15. Aprila 2013. Godine, usvojen je Protokol 14. Sportskih susreta učenika obrazovnih ustanova Islamske zajednice, te Protokol svečanog otvaranja i zatvaranja sportskih susreta.

Obavljeno je i izvlačenje grupa i utvrđena satnica odigravanja utakmica. Ovogodišnji sportski susreti učenika obrazovnih ustanova održavaju se u Mostaru od 03. Do 05. Maja 2013. Godine, a domaćin je „Karađoz-begova medresa“. 

Ovo je tradicionalna manifestacija koja se održava od 1998. Godine.

Na ovogodišnjem takmičenju će učestvovati takmičari iz devet obrazovnih ustanova: “Behram-begova medresa“ iz Tuzle, „Karađoz-begova medresa“ iz Mostara, „Elči Ibrahim-pašina medresa“ iz Travnika, medresa „Osman ef. Redžović“ iz Velikog Čajnog kod Visokog, „Gazi Husrev-begova medresa“ iz Sarajeva, medresa „Džemaludin Čaušević“ iz Cazina,  medresa„Mehmed Fatih“ iz Podgorice, medresa „Gazi Isa-beg“ iz Novog Pazara te Prva Bošnjačka gimnazija iz Sarajeva.

Susreti tradicionalno počinju takmičenjima u atletskim disciplinama, utrkama na 100 m, 800 m i 200 m, te bacanjem kugle, skokom udalj i štafetom 4x100 m. Atletske discipline su na programu u subotu 04. Maja od 08,00 – 9,30h na atletskom poligonu u Sjevernom logoru.  Nastaviće se sa utakmicama u futsalu, čija će se grupna faza odigrati u KSC „Midhat Hujdur-Hujke“ u Sjevernom logoru, te košarkaškim utakmicama koje će se odigrati u sali osnovne škole „Vrapčići“. Otvaranje manifestacije je predviđeno za subotu, 04. Maja 2013. Godine poslije podne namaza, a svečana cermonija otvaranja 14. Sportskih susreta biće upriličena u KSC „Midhat Hujdur-Hujke“ u Sjevernom logoru. Na ceremoniji otvaranja očekuje se veliki broj gostiju, kako iz vjerskog tako i iz društveno-političkog miljea.

Takmičenje u šahu i stonom tenisu će se održati u prostorijama „Karađoz-begove medrese“ i u prostorijama Studentskog hotela. U okviru susreta biće upriličeno i druženje učesnika uz predavanje hfz. Kenana Musića. Finalne utakmice, utakmice za treće mjesto, dodjela medalja, kao i zatvaranje 14. Sportskih susreta, predviđeno je za nedjelju, 05. Maja 2013. Godine, od 8,00 - 11,00 sati u KSC „Midhat Hujdur-Hujke“ u Sjevernom logoru.

Edin Spahić