Promo banner

A+ A A-

Travnički muftija i dekan IPF-a u Zenici na Forumu u Medini

U nedjelju, 28. aprila 2013./18.6.1434.h.g, na Islamskom univerzitetu u Medini održan je Forum svršenika islamskih univerziteta u Kraljevini Saudijskoj Arabiji na kojem su učestvovali Bošnjaci kao predstavnici različitih zemalja.

mu-tra-dek-ipf-zen-med-04-2013-1

 

Tako su muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. Dr. Zuhdija Adilović, te prof. Suad Drpljanin predstavljali Bosnu i Hercegovinu, dok su iz Crne Gore tu bili Sead ef. Jasavić, te Admir ef. Zekić. Među predstavnicima iz Švicarske je bio prof. Samir Haskić.

Među njima trojica su izložili svoje referate na ovom forumu. Prof. dr. Adilović je izložio ulogu svršenika saudijskih univerziteta u BiH, te je istakao da se njihov angažman može podijeliti u dvije kategorije: Oni koji su se radili kroz zvanične institucije Islamske zajednice i čiji je rad zapažen zbog pozicija koje imaju u IZ-u i obrazovnim institucijama, imameta i hutbi.

Drugi dio su oni svršenici koji su osnovali različite nevladine organizacije imaju svoju značajnu edukativnu i misionarsku ulogu a što se naročito ističe u medijskom angažmanu i organiziranju raznih vrsta takmičenja u kulturi iz poznavanja islama i arapskog jezika.  

Naročito je istakao ulogu koju su svršenici ovdašnjih univerziteta imali pri prijevodu na bosanski jezik kapitalnih islamskih djela kao što su Buharijin Sahih i dr.

mu-tra-dek-ipf-zen-med-04-2013-3

Profesor Jasavić je iz svog ugla dao presjek rada svršenika islamskih univerziteta iz Kraljevine u Crnoj Gori, gdje je naročito istakao njihovu ulogu i aktivnost u radu sa muslimanima iz zemalja Balkana koji žive u Zapadnoj Evropi, što se očitovalo kroz pokretanje raznih seminara u mnogim gradovima Evrope gdje žive muslimani sa naših prostora.

Profesor na Njemačko-Jordanskom Univerzitetu Samir Haskić je govorio o radu sa muslimanima i predstavljanju Islama nemuslimanima u Švicarskoj, te je istakao da neobjedinjenost rada muslimana i njihova podijeljenost na različite kulturne centre uzrok je slabog odgoja i edukacije muslimane što je glavni razlog za slabo razumijevanje i prakticiranje Islama među muslimanima. Nakon toga je istakao ulogu svršenika Islamskih univerziteta zemlje dva harema u odbrani Islamskih vrijednosti i odgovoru na brojne medijske kampanje protiv Islama i muslimana u Švicarskoj.

Prije početka Foruma u petak 26. aprila učesnici foruma su bili na druženju sa studentima Islamskog univerziteta u Medini na kojem su mufija Abdibegović i Dr. Adilović istakli vrijednost studiranja u ovom svetom mjestu, a onda je svaki na svoj način ukazao studentima na zajedničku odgovornost prema islamskom znanju i prema našim institucijama i narodu.

mu-tra-dek-ipf-zen-med-04-2013-2

Molimo Allaha da nagradi organizatore foruma i sve njegove učesnike, a naročito naše predstavnike.

Rusmir Čoković, predsjednik Udruženja studenata Bošnjaka Islamskog univerziteta u Medini