Promo banner

A+ A A-

Održan susret mladih u Ljubljani

U subotu, 20. aprila, u Ljubljani je organiziran susret mladih sa područja Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Tim povodom okupio se veliki broj omladine iz većine džemata.

oml-sus-slo-04-2013-1

Prije nekoliko mjeseci muftija dr. Nedžad Grabus inicirao je koordinaciju omladinskih aktivnosti u okrilju Islamske zajednice, a čiji je rezultat upravo ovaj susret mladih u Ljubljani.

Cilj susreta bio je okupiti što veći broj mladih iz džemata i animirati ih za vjersko-obrazovne i edukativne sadržaje koji se odvijaju u organizaciji IZ u Republici Sloveniji. Susret se održao pod naslovom «Susret mladih IZ u Republici Sloveniji«.

Moto našeg druženja bio je prvi objavljeni kur'anski ajeti iz sure El-'Alek: ''Čitaj u ime Gospodara svoga…''. Na ovaj način željeli smo upozoriti i ukazati na važnost obrazovanja i odgoja mladog čovjeka, te motivirati mlade da se aktivno uključe u vjerske, odgojno-obrazovne i edukativne aktivnosti koje se odvijaju u organizaciji Islamske zajednice.

Druženje mladih počelo je sa ikindijom namaz i trajalo do jacije namaza.

Prisutnim mladićima i djevojkama obratio se muftija dr. Nedžad Grabus koji je u svom govoru ukazao na važnost životne dobi u kojoj se nalaze i potrebi očuvanja vjere i identiteta u vremenu kada je omladina podložna različitim izazovima. Posebno je ukazao na važnost očuvanja institucionalnog obrazovanja i učenja vjere pred imamom. Pozvao je mlade da se obrazuju, uče o svojoj vjeri, čuvaju i vežu se za zajednicu i imame kako bi sigurno koračali u budućnost.

Predavač na omladinskom druženju bio je Nevres ef. Mustafić, imam u Kopru. U svom obraćanju Nevres efendija predstavio je prioritete koje mladi ljudi trebaju imati u svome životu, te na koji način trebaju razvijati i graditi svoj odnos prema Allahu, dž.š., prema sebi, svojoj porodici i okolini u kojoj žive.

Omladinski susret učenjem ilahija uljepšao je omladinski hor džemata Ljubljana. Mladi su imali priliku predstaviti omladinske aktivnosti koje se odvijaju u njihovim džematima, te učenjem ilahija i kasida doprinijeti još boljem raspoloženju među prisutnima.

Susretu mladih prisustvovalo je preko stotinu mladih iz dvanaest džemata i to iz: Ljubljane, Maribora, Jesenica, Kopra, Velenja, Celja, Trbovlja, Novog mesta, Tržiča, Škofja Loke, Kočevja i Postojne.

Zahvaljujemo se svima koji su doprinijeli uspješnom organiziranju ovog druženja mladih.

Sead Karišik