Promo banner

A+ A A-

MIZ B. Krupa: Tromeđa domaćin mektebskog takmičenja

Mektebsko takmičenje, na nivou Medžlisa IZ Bosanska Krupa, ove godine je održano u džematu Tromeđa, koji su bili izvrsni domaćini svečanosti, a ukupan broj takmičara iz svih kategorija je bilo nešto manje od 50, a djeca iz svih džemata su pokazala solidan nivo znanja i naravno lijepo su se družili, što u svakom slučaju je stimulans ostalim učenicima da budu bolji)

Bas kako je to i predviđeno, rasporedom Rijaseta IZ-e u BIH, mektebsko takmičenje je održano 20. aprila u subotu. Kod nas u Bosanskoj Krupi je običaj da ulogu domaćina preuzme neki od džemata koji imaju uslove za organizaciju takmičenja, pa je tako ove godine ta uloga zaslužno pripala džematu Tromeđa. To je jedan mali ali džemat sa jako složnim ljudima, koji imaju sagrađenu džamiju, imamski stan, i mekteb, ali i kao jedno malo mjesto imaju svoju osnovnu školu koja se nalazi tik uz džamiju, a koja spada u red najljepših - najčistijih, škola diljem naše domovine.

mek-tak-bk-04-2013-1

Ovaj džemat je osnovan poslije rata, a prvi imam u ovom džematu je i sadašnji imam, i organizator džemata, i veliki autoritet i poštovalac od strane svojih džematlija, Husein ef. Sijamhodzić. Zahvaljujući njemu ovaj džemat u skladu sa svojim mogućnostima funkcioniše skladnije i ljepše od mnogih džemata koji raspolažu sa vise potencijala i članova.

Ove godine su dobili ulogu i čast da budu domaćinom najboljih učenika i njihovih muallima iz svih džemata sa područja našeg Medžlisa i „osvjetlali su obraz“ sto bi nas narod znao često reći kao pohvalu. Takmičenje je proteklo bez problema, komisije su radile svoj posao u skladu sa savješću.   A djeca su pokazala odlično poznavanje vjerskih propisa, i učenje Kur'ana.

mek-tak-bk-04-2013-2

Na mektebskom takmičenju održanom na tromeđi 20. aprila (danas) u organizaciji Medžlisa IZ-e Bosanska Krupa rezultati su sljedeći:

TEST OPĆEG ZNANJA

1. DŽEMAT ARAPUSA (Adnan Hasanović)

2. DŽEMAT DIJELOVI-JAZERSKI (Muzaferović Benjamin)

3. DŽEMAT DIJELOVI-JEZERSKI (Bretić Ajla)

4. DŽEMAT MAHMIĆI (Atajić Dženana)

5. DŽEMAT GRAD-JEZERSKI (Hajdarevic Meliha)

KIRAET-STARIJI UZRAST

1. KAUKOVIĆ NUDŽEJMA-ARAPUŠA

2. SEDIĆ AHMED-KRUPA

KIRAET-MLAĐI UZRAST

1. DURAKOVIĆ BELKISA-KRUPA

2. SEFER OSMANAGIĆ – ARAPUŠA

Fehim ef. Hodzić, predsjednik Medžlisa u poruci takmičarima je poručio, da bez obzira na plasman svi su pobjednici u svojim džematima, i uistinu je tako a stvarno svi bješe dobri!