Promo banner

A+ A A-

MIZ Sarajevo: Održano finalno mektebsko takmičenje

Vjerskoprosvjetna služba Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo jučer (21.04) je sprovela finalna takmičenja polaznika mektebske nastave za mektebsku 2012./2013. godinu. Polaznici mektebske nastave su se takmičili u tri kategorije i to:
- test općeg znanja (248 takmičara)
- kiraet mlađi uzrast ( od I do V razreda 13 takmičara) i
- kiraet stariji uzrast ( od VI do IX razreda 15 takmičara).
Osnovna škola “Avdo Smajlović” u Buća potoku jutros je tradicionalno ugostila 248 polaznika mektebske nastave iz 120 sarajevskih mekteba, koji su se takmičili u disciplini test općeg znanja. Nakon obavljenih testiranja komisija je pristupila ispravljanju testova i proglašenju pobjednika, a to su:

- TEST OPĆEG ZNANJA:
1. Halilović Emina - džemat Sokolović Kolonija I, muallim Enver ef. Hošić; 55,5 bodova
2. Parić Nudžejma - džemat Sokolović Kolonija I, muallim Enver ef. Hošić; 55 bodova
3. Biber Nejra - džemat Jezero, muallim Muhamed ef. Abaz; 54 boda
U disciplini test znanja ekipno poredak je sljedeći: prvo mjesto je osvojio džemat Sokolović kolonije I (Enver ef. Hošić) – 110,5 bodova, drugi je bio džemat Jezero (Muhamed ef. Abaz) – 104 boda i treće mjesto džemat Lasica (Enes ef. Alić) – 103 boda.

Poslije podne namaza Sultan Fatihova – Careva džamija je bilo mjesto novog okupljanja najboljih sarajevskih mekteblija. Prelijepi ambijent ove džamije je bio još više uljepšan prelijepim glasovima mladih učača Časnog Kur'ana, koji su se takmičili u kategorijima kiraet mlađi uzrast i kiraet stariji uzrast. Bilo je to finalno takmičenje onih koji su prvo bili najbolji u svojim mektebima, zatim na preliminarnom takmičenju koje je MIZ Sarajevo održao 7. aprila tekuće 2013. godine, gdje su komisije izabrale 13 najboljih u mlađoj i 15 najuspješnijih u starijoj kategoriji.

mek-tak-sar-04-2013-1

Komisija u sastavu: hfz. Đulović Mensud, predsjednik, hfz. Omer Zulić, član i hfz.mr. Muhamed Čajlaković, član, nije imala nimalo lahak zadatak, izabrati najbolje od najboljih, a to su:

- KIRAET MLAĐI UZRAST (od I do V razreda):
1. Pleh Dženisa – džemat Aneks, muallim Asim ef. Hubijar; 85 bodova
2. Išerić Abdulah – džemat Careva, muallim hfz. Sadrudin ef. Išerić; 84,3 boda
3. Kapo Aiša – džemat Sokolović Kolonija I, muallim Enver ef. Hošić; 83,9 bodova.

- KIRAET STARIJI UZRAST (od VI do IX razreda):
1. Ćesović Suhejb – džemat Briješće, muallim Ejub ef. Velić; 85,3 boda
2. Išerić Amina – džemat Careva, muallim hfz. Sadrudin ef. Išerić; 83,7 bodova
3. Čorbo Harun – džemat Bjelave, muallim Sabrija ef. Puška; 81,1 bod.

Nakon takmičenja prisutnima se obratio glavni imam mr. Ferid ef. Dautović koji je čestitao najboljima, napominjući da su svi oni pobjednici samim tim što su izabrani da predstavljaju svoje džemate i mektebe na ovom takmičenju. Glavni imam je čestitao pobjednicima i njihovim muallimima te im uručio diplome i vrijedne nagrade. Zbog činjenice da je MIZ Sarajevo jedan od najvećih medžlisa u BiH, sarajevski Medžlis će na narednom takmičenju, na nivou Muftijstva sarajevskog predstavljati po dva prvoplasirana takmičara iz svake kategorije. Želimo im puno uspjeha i da budu dostojni predstavnici Medžlisa IZ-e Sarajevo.

mek-tak-sar-04-2013-2

U ukupnom poretku džemata (test znanja i kiraet) poredak je sljedeći:
1. Sokolović Kolonija I – Enver ef. Hošić – 262.5 bodova
2. Jezero – Muhamed ef. Abaz – 254 boda
3. Careva džamija – hfz. Sadrudin ef. Išerić – 232,5 bodova
4. Vogošća – Muslija ef. Čeliković – 230 bodova
5. Toka – Sulejman ef. Kurtanović – 229 bodova.

mek-tak-sar-04-2013-3

Ostalim takmičarima su uručene diplome i simbolične nagrade za učešće na ovom takmičenju. Da takmičenje protekne u najboljem redu pobrinuli su se zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo i pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović, uz tehničku podršku Elvedin ef. Klisure, Miralem ef. Babajića, Mensur ef. Salkića, Ferid ef. Ganića, Hasan ef. Jašarevića, Edin ef. Spahića i domaćina hfz. Sadrudina ef. Išerića.

(www.medzlis-sa.ba)