Promo banner

A+ A A-

Mostarski muftija primio članove Švicarske Biskupske konferencije

Članovi komisije za dijalog Švicarske Biskupske konferencije predvođeni mons. Pier Giacomo Grampa-om, u pratnji dr. Mate Zovkića koordinatora za BiH,  nakon što su posjetili reisu-l-ulemu IZ u BiH Husein ef. Kavazovića i Srebrenicu, jučer (11.04) su se susreli u sa mostarskim muftijom h Seid ef. Smajkićem.

mu-mo-bis-kon-04-2013-1

Cilj njihove posjete je sagledavanje nivoa međureligijskog dijaloga u Bosni i Hercegovini i kompariranje sa sličnim procesima u Švicarskoj. Tokom susreta mostarski muftija Smajkić im je predstavio Islamsku zajednicu na podrčuju Mostarskog muftijstva, upoznao ih sa historijskim razvojem grada Mostara i međureligijskom otvorenošću koju je ovaj grad stoljećima baštinio sve do posljednjeg rata. Muftija je posebno naglasio problem koji u sadašnje vrijeme opterećuju međureligijske odnose.

“Mogao bih reći da se ponekad namjerno stvaraju vještački antagonizmi koje izazivaju nacionalističke političke struje. Nažalost, neke su vjerske zajednice pristajale da budu dio tih procesa, tako da se da zaključiti kako je međureligijski dijalog u Mostaru sada sveden samo na protokolarne odnose. Ne možemo se pohvaliti stepenom međusobnog razumijevanja”, istakao je muftija Smajkić. On je također naglasio kako je uspostava građanskog i međureligijskog povjerenja opterećena otvorenim političkim pitanjima, jer svi problem, kako je kazao,  dolaze isključivo iz sfere politike.

Članovi biskupske konferencije su se posebno interesirali o pitanjima nezaposlenosti i budućnosti mladih u ovom gradu. Na pitanje kako u budućnosti vidi Mostar muftija Smajkić je još jednom ponovio stav kako Mostar treba biti uređen na principu potpune ravnopravnosti naroda i građana i bez ikakvih mogućnosti da volja bilo kojeg narod dominira nad sudbinama drugih naroda. Članovi Biskupske konferencije iz Švicarske, nakon muftije Smajkića, posjetili su i druge vjerske zajednice koje imaju svoje sjedište u Mostaru.

H.E.