A+ A A-

U Gislavedu održan seminar za imame Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj

sjed-izb-sve-04-2013-1U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, 31. marta i 1. aprila održan je seminar za imame ove Zajednice. Glavna tema seminara bio je vakuf, a kao gost predavač  iz Rijaseta, seminaru je prisustvovao direktor Vakufske direkcije hafiz Senaid Zajimović. Odličan domaćin bio je džemat Gislaved, koji je nedavno kupio objekat (bivša crkva) i preuredio ga u jedan od najljepših objekata Islamske zajednice Bošnjaka.

Prvi dan hafiz je govorio o vakufu u BiH kroz razne historijske periode, pa sve do današnje situacije.

Isti dan, nakon akšam namaza, hafiz se obratio džematlijama Gislaveda, izrazivši svoje oduševljenje kupljenim objektom, sa praktičnim savjetima kako da se sa kupljenim objektom treba postupiti.

Nakon predavanja nastavljeno je druženje, prvo sa džematlijama, a onda i prisutnim imamima.

Drugi dan su obrađene dvije teme. Prvo je govoreno o statusu vakufske imovine u dijaspori, te pravilima koja o tome uskoro treba da budu usvojena. Druga tema je bila Zakon o premjeru i katastru u Republici Srpskoj, koji je nedavno usvojen i čija je realizacija ovih dan već otpočela.

Izvanredno pripremljeni hafiz Zajimović i očita važnost ovih teme učinili su da su imami pomno pratili svaku izgovorenu riječ. Potvrda je to opravdanosti organizacije ovakvog jednog seminara, a pitanja i diskusije nakon svake od pomenutih tema, samo to dodatno potvrđuju.

Svoj boravak u Švedskoj hafiz Zajimović je iskoristio da posjeti i džemate Geteborg i Stockholm. U Getborgu je održao predavanje u novokupljenim prostorijama, a u Stockholmu, pored predavanja u džematu, posjetio jedan objekat koji tamošnji džemat ima namjeru kupiti.

Pored posjete našim džematima, hafiz Zajimović je prisustvovao trodnevnoj manifestaciji „Dani muslimanske porodice“, koju je organiziralo nekoliko islamskih organizacija u Stockholmu. Uz prisustvo nekoliko hiljada muslimana, različitih nacionalnosti i uzrasta, održan je veliki broj predavanja i izveden bogat program. Organizirano je i prikupljanje humanitarne pomoći za narod u Siriji.

I.K.