Promo banner

A+ A A-

Tribina u Jalskoj džamiji: Volonterski rad duboko ukorijenjen u islamu

Posljednja javna tribina u sklopu projekta „Naše vrijeme“, u organizaciji MIZ Tuzla, održana je u Jalskoj džamiji. Gost predavač bio je hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla, koji je govorio o volonterskom radu.

trib-miz-tuz-jal-04-2012-1

Na tribini je naglašeno da je volonterski rad od posebnoga značaja za razvoj jednoga suvremenog društva. Svaki pojedinac, ili skupina ljudi, volonterskim radom doprinosi poboljšanju uvjeta života i razvoju društvene zajednice.

U svome izlaganju hafiz Huskanović je istakao da je volonterski rad duboko ukorijenjen u islamu.

- Volonterski rad bitan je u islamu. Trebamo se kao vjernici truditi da što više volontiramo i radimo u našim džematima, komšiluku, sredini u kojoj živimo. Hizmet, odnosno volonterski rad najbolja je sadaka. Jer doprinosi koristi jedne zajednice. Moramo se potruditi da više doprinosimo u dobročinstvu, kazao je hafiz Huskanović.

Glavni imam smatra da je posebno važno danas da Bošnjaci imaju stav, i da počnu mijenjati stav o sebi.

- Danas kolektivno patimo od nedostatka stava. Često nam je bitnije šta drugi o nama misle i pričaju, nego šta mi mislimo o sebi. Prioritet nam mora biti ta mi mislimo o sebi. Hajmo početi mijenjati stav o sebi. Nemojmo misliti negativno. Krenimo mijenjati stav o sebi, kao Bošnjacima, koji su složni i uspješni pojedinci. Počnimo od džemata. I sa izgrađenim stavom budimo korisni našoj zajednici – zaključio je hafiz Ahmed ef. Huskanović.

Nedim Dervišević, imam Jalske džamije, zahvalio je svim džematlija na svesrdnoj podršci i dolascima na četiri održane tribine u ovoj džamiji. Dervišević smatra da su na tribinama vjernici mogli da se informišu o aktuelnim pitanjima za svakodnevni život Bošnjaka. Moderator tribine bio je novinar Džanan Ribić.

Džanan Ribić