A+ A A-

Muftija Grabus na „Večeri Kur'ana“ u Gracu

U subotu, 23. marta u Gracu (Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji) održana je „Večer Kur'ana“ na kojoj su prisutvovali predstavnici Islamske zajednice u Austriji, muftija dr. Nedžad Grabus, šef Ureda za bošnjačku dijasporu pri Rijasetu IZ u BiH, kao i mnogi imami i džematlije iz Austrije, Slovenije i BiH. Svečanosti su prisustvovali i načelnici Općine Cazin i načelnik Općine Bužim.

mu-grab-vec-kur-gra-03-2013-1

Džemat Bošnjak u Gracu osnovan je 2010. godine. Manifestacijom „Večer Kur'ana“ obilježili su treću godišnjicu rada i djelovanja. U prekrasnom mesdžidu kao učači Kur'ana nastupili su hafiz Mahir Zekiri, Sulejman ef. Hašić, hafiz Abdulah Karabađak, hafiz Muhamed Hikal, hafiz Sabahudin Hašić i hafiz Senad Podojak.

Veliki broj džematlija iz Bužima i Cazina prisustvovao je ovom velikom događaju za Džemat Bošnjak.

Prisutne su poselamili šef Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad Kalajdžić, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Esad ef. Memić, predsjednik Islamske zajednice u Austriji dr. Fuad Sanac, načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević i načelnik Općine Bužim Agan Bunić.

mu-grab-vec-kur-gra-03-2013-2

Glavni vaiz bio je muftija dr. Nedžad Grabus koji je prisutnima prenio selame od reisu-l-uleme mr. Huseina Kavazovića. U svom izlaganju muftija Grabus podsjetio je na važnost učenja i izučavanja Kur'ana Časnog. Podsjetio je na izreku da je Kur'an objavljen u Mekki i Medini. Najljepše je učen u Kairu. Najljepše ispisivan u Istanbulu, a najviše poštivan u Bosni i Hercegovini, odnosno među Bošnjacima.

S obzirom da je Džemat Bošnjak iz Graca pomogao projekat izgradnje džamije u Ljubljani, muftija Grabus uručio je vakufnamu i prigodan poklon predsjedniku džemata g. Safetu Ljubijankiću za njihov doprinos.

Nevzet Porić

(www.islamska-zajednica.si)