A+ A A-

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio nuncija Alessandra D'errica

U četvrtak 21.3.2013./9.5.1434. muftija je posjetio nuncija Nj. E. Alessandra D'Errica. Nedavni izbor novog pape Franje 1. na čelo Crkve bio je povod ovog posjeta.

Muftija se zahvalio nunciju na žurnom odgovoru i brzom dogovoru susreta budući da su mnoga pitanja od zajedničkog interesa prisutna. Muftija je ovom prigodom i usmeno čestitao nunciju na izboru novog pape kazavši da je evidentna prisutnost pozitivnog ozračja i zadovoljstvo izborom Franje 1. Nuncij se zahvalio na posjetu i uručenoj čestitci te se složio s muftijom da je potrebno razgovarati o zajedničkim izazovima.

mu-zag-nun-03-2013-1

Muftija i nuncij razgovarali su o mogućnostima rješavanja pitanja muslimanskih manjina u Europi po modelu kako je to učinjeno u Hrvatskoj. Predložio je nunciju i da se ova tema proširi te da se razgovara i o pitanju kršćanskih manjina u zemljama s muslimanskom većinom. Nuncij smatra da je ovo tema koja ima osnova i potencijala da se o njoj ozbiljno razgovara te je istaknuo iskustva sličnih inicijativa koje su provođene u prošlosti.

Posebno jedna od tema je bila i pitanje uvođenja predmeta koji se bavi zdravstvenim odgojem, te su se muftija i nuncij složili da je bilo neophodno pronaći model koji bi bio prihvatljiv svima i da je izostanak konzultacija s predstavnicima vjerskih zajednica veliki propust koji do sada nije zabilježen u Hrvatskoj. Muftija je upoznao nuncija s predstojećim aktivnostima kao i onima koje su prethodile ovome posjetu. Ovom prilikom muftija je pozvao nuncija na otvorenje Islamskog centra u Rijeci koje će se održati početkom 5. mjeseca.

(www.islamska-zajednica.hr)