A+ A A-

Džemat IC Ebu Hanife-Beč: Novi imam i novi elan

Džemat IC “Ebu Hanife” je jedini islamski centar Bošnjaka u Beču, koji je registrovan kao centar za pomoć narodu BiH. Osnovan je početkom agresije na R BiH1993. god. a prvi imam u njemu bio je prof. dr. Muharem ef. Štulanović. Nakon njega, imamsku dužnost u ovome džematu su obavljali; Adem ef. Demirović,Adem ef. Emrović, Idriz ef. rodom iz Makedonije, zatim,Senad ef. Velić, Mirza ef. Spahić, Ibrahim ef. Jakubović, Ahmed ef. Mahmutović, mag. Vehidef.Podojak, Rijadef.Imamović, Midhatef.Mujović, i prof. Sanjin Musa. Aktuelne prostorije ovog islamskog centra, u potpunosti su otplaćene prije četiri godine a samim tim su ujedno postale i vakuf, tj. Trajno dobro svih Bošnjaka muslimana u Beču pa i šire.

ic-ebu-hanife-nov-imam-03-2013-1

 

Nova ulaganja

Početkom 2011.god. na redovnoj izbornoj skupštini ovog džemata, većinskim brojem glasova, izabran je novi džematsk iodbor, kojeg predvodi dugogodišnji i požrtvovan ičlan ovog džemata, inače privatni obrtnik u Beču, hadžija Vahidin Mulamustafić, rodom iz Janje. Prostorije IC “Ebu Hanife-Beč”, uz kompletnu otplatu, mnoga ulaganja i saniranja istog, nakon što su u potpunosti otplaćene već su postale tijesne za klanjače ovog džemata na džuma namazu i tokom mjeseca ramazana. Tim povodom džematski odbor je donio odluku da se izabere, grđevinski odbor i da se uđe u projekat, prikupljanja potrebnih finasijskih sredstava, sa kojima bi se ovaj centar još više proširio i dobio prostorije za klanjanje između 900 – 1000 klanjača. Dosadašnji odziv mnogobrojnih džematlija je na veoma zavidnom nivou i prikupljena svota od 120.000 €, daje novi elan i veliku nadu aktuelnom džematskom odboru, IC Ebu Hanife-Beč, da bez podizanja ikakvih kredita, mogu slobodno krenuti sa dogradnjom i proširenjem ovog najvećeg bošnjačkog islamskog centra do sad u republici Austriji, te da početkom mjeseca aprila ove godine, kako su to već i od prije planirali, mogu započeti sa potpunim renoviranjem, proširenjem i dogradnjom ovog islamskogcentra.

Dio do sada urađenog

Uputno je kazati i to da je aktuelni džematski odbor IC “Ebu Hanife-Beč“, od onog dana od kako je preuzeo emanet-povjerenje da rukovodi ovim prostorija­ma islamskog centra zapomoć narodu BiH, a koji nosi ime našeg slavnog ima­ma Ebu Hanife radijallahu anhu, uradio sljedeće stvari:

- renovirani su molerski radovi u pro­storijama ovog džemata sa pratećim objektima.

- urađeni su  i molerski radovi na ulazu Centra, koji daju ljepši izgled ovom vakufu iz vana.

-  nanovo je uređena abdesthana koja je ogledalo svakog muslimana u svakom džematu.

- prije preuzimanja dužnosti ovogo dbora, vjerska pouka u ovom džema­tu održavala se samo jednom u sedmici-nedjeljom od 9 do12 h, i to u periodu od samo 9 mjeseci godišnje, a sada se vjerska pouka održava svake subote i nedjelje tokom čitave godine. Za polaznike ženske djece su angažovane dvije fakultetski stručno obrazovane muallime, što se pokazalo kao izvanredna zamisao, koja se veoma pozitivno odrazila i manifestovala u praksi, u radu sa mnogobrojnom djecom ovog džemata

- proctor ovog džemata, požrtvo­vani aktivisti džematskog odbora su obnovi­li sa 7velikih i najnovijih LCD TV aparata kao i jednom modernom video kamerom za snimanje svih džematskih aktivnosti. Preko četiri ova velika LCD TV aparata, koji se nalazi u prostorijama restorana ovog isl.centra, džematlije mogu svakodnevno, putem satelitskih kanala, da prate aktuelna dešavanja u našoj zemlji a preostala tri su ugrađena u džamijske prostorije ovoga centra.

- aktivno je uključen i rad dže­matske biblioteke, kojeg održavaju vrijedni i požrtvovani h. Fikret iz Tuzle i h. Šerif iz N. Pazara a čime se pruža prilika da se sve džematlije nano­vo educiraju i što više saznaju iz knjiga koje su pisali učeni ljudi

- tokom dosadašnjeg manda­ta novog džematskog odbora, ugošćene su mnoge zvanice iz BiH, koje su sa svojim gostovanjem i vjerskim predavanjim, okoristili džematlije ovog džemata, kao i sa svim onim što su oni sa sobom donijeli u ovaj džemat.

Novi dekretovani imam

Od početka mjeseca februara u ovaj centar, od strane Ureda za bošnjačku dijasporu, poslat je Hadis ef. Bošnjak na probni rad. A od 1marta ove godine, od strane Rijaseta IZ-e, imenovan je i na mjesto gl. imama, hatiba i muallima u ovom džematu, te nakon dekreta kojeg je dobio od rukovodioca Ureda za bošnjačku dijasporu, Mag. Mirsad ef. Kalajdžića, isti je potpisao i ugovor sa džematskim odborom o stalnom random zapošljenju. Hadis ef.Bošnjak je rođen 21. 08. 1986. godine u Šerićima, općinaZenica. Završio je Gazi Husrev begovu Medresu a svršenik je i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, odsjek za teologiju. Do sada je boravio i u nekoliko bošnjačkih džemata u skandinavskim zemljama, kao probni imam i ostavio jako pozitivan trag iza sebe, što je rezultiralo njegovim stalnim zapošljenjem u džematu IC Ebu Hanife u gl. Gradu Austrije u Beču.

Dolaskom Hadis ef. Bošnjaka na dužnost imama, hatiba i muallima u ovom džematu stanje je se, ujedno u tom pogledu u potpunosti stabiliziralo. Nadamo se da će, zahvaljujući tome, daljnja saradnja između ovog džemata i Ureda zabošnjačku dijsporu ići uzlaznom linijom, na zadovoljstvosvih Bošnjaka, osobito kada se ima u vidu da se broj članova Džemata IC Ebu Hanife-Beč, iz mjeseca u mjesec–sveviše i više povećava. Čestitamo džematskom odboru ovog džemata i rukovodiocu Ureda za Bošnjačku dijasporu, Mag. Mirsad ef. Kalajdžić, na tome što su i u ovaj jako brojčani džemat u Austriji, uspjeli dovesti fakultetski obrazovanog i od strane Rijaseta IZBiH, dekretovanog imama, Hadis ef. Bošnjaka.

Ishak Ahmetović