A+ A A-

Aktivnosti Medžlisa IZ Tešanj

Tešanjske džamijske tribine

Od akšama do jacije namaza u nedjelju 10. marta 2013. godine kolone automobila su se kretale prema novoj džamiji u džematu Oraš Planje.

Razlog je poznat - nova javna tribina u ovoj džamiji, ovog puta posebno interesantna jer je najavljeni uvodničar hafiz Sulejman Bugari.

Ovim se naime, nakon privođenja kraju projekta poslijeratne obnove i izgradnje džamija, (sve džamije obnovljene ili novoizgrađene = 15 novoizgrađenih od čega 11 na mjestu gdje ih ranije nije bilo, a 4 na mjestu ranijih džamija; 21 temeljito rekonstruisana i 2 restaurirane – sve u funkciji), nastavlja projekat Medžlis IZ-e Tešanj i džemata da se sve više aktivnosti poklanja vjerskoprosvjetnom radu i iskorištenosti ovih džamija.

miz-tes-akt-03-2013-1

Tako su pojedine džemije na ovom prostoru postale prepoznatljive po već tradicionalnim projektima (Čarši džamija – Mevlud za 12. rebiu-l-evvel kao centralna manifestacija Medžlisa i Muftiluka zeničkog i 27. noć ramazana; Miljanovci Novi – „Večer Kur'ana“ u povodu 7. maja „Dana džamija“ kao centralna manifestacija Medžlisa; Miljanovci - Mevlud u povodu Hidžre kao centralna manifestacija Medžlisa; Tešanjka, Lepenica, Jablanica, Dobropolje-Mekiš, Dolac-Kotlanice, Novo Selo, Raduša, i dr., prošireni mevludi, Avdipašina džamija - Ašura, Hamzibegova - Mevlud za žene...)

Ono po čemu džamije u Oraš Planjama, Jelahu i Mračaju postaju prepoznatljive su javne tribine sa učešćem istaknutih alima – vaiza iz BiH.

Tako su u džamiji Jelah održane brojne tribine od kojih izdvajamo posljednje tri mjesečne tribine na kojima su uvodničari bili: dr. Almir Fatić „Bošnjaci u Kur'anu“ 23.12.2012.; mr. Hafiz Kenan Musić „Resulullah s.a.v.s. u životima savremenih muslimana“ 03.02.2013.; i poslednja Aljo ef. Cikotić prof. „Dođimo sebi da bi mogli ići drugima“ – 03.03.2013.g.

U novoj džamiji džemata Oraš Planje od njenog svečanog otvorenja (09.09..2012.g.) do danas održano je 11 tribina od kojih izdvajamo: dr. Šefik Kurdić „Ljubav prema Poslaniku“ 27.01. 2013.; Asmir ef. Imamović prof. „Kakvi trebamo biti“ 24.02.2013.i posljednja gore najavljena hafiz Sulejman Bugari „Uticaj dobrog i lošeg djela“ održana u nedjelju 10.03.2013.g. poslije jacije-namaza u izuzetno prostranoj i prepunoj džamiji.

Od 17 tribina održanih u džamiji džemata Mračaj-Potočani u zadnje vrijeme izdvajamo uvodničare: dr. Safvet Halilović 21.12.2012.; hafiz Nedžad Ćeman prof. 25.01.2013.; i Muhamed Ljevaković 22.02. 2013.  

U džematu Miljanovci Novi 15 novih učača Kur'ana

U periodu od 22. decembra 2012. godine do 13. marta 2013. godine u džematu Miljanovci Novi, pred hafizom Nermin ef. Ibrahimovićem prof., uspješno je završilo kurs Kur'anskog pisma (sufaru) 15 odraslih polaznika od kojih je najmlađi sa 35, a najstariji sa 74 godine.

miz-tes-akt-03-2013-2

Tim povodom sretni polaznici su upriličili druženje za svoju rodbinu, prijatelje i džematlije ovog džemata u suterenu džamije u četvrtak 14. 03. 2013. godine poslije jacije namaza gdje im je hafiz Nermin uručio svjedodžbe o završenoj sufari.

Prije samog uručenja svjedodžbi hafiz se prigodno obratio prisutnima ističući da je ovo prvi puta da u ovom džematu nakon 10 godina njegovog rada organizira se ovakav kurs za odrasle, mada je on i ranije pozivao na kurs kako učenja Kur'anskog pisma tako i učenja Kur'ana, te naglasio da uspjeh za ovo pripada i Udruženju žena iz ovog džemata koje su inicirale ovaj kurs, a koga su pohađali polaznici ne samo razne dobi nego i profila od domaćica, penzionera, prosvjetnih radnika...Značaj ovog kursa je u tome što su Kur'ansko pismo uspješno naučile odrasle džematlije koje će nastaviti učiti Kur'an.

Zahvalu Allahu dž.š. i hafizu Nerminu izrazila je u svoje ime i u ime svih polaznika kursa Enisa Sinanović ističući da je hafiz Nermin izdvojio puno svoga vremena (tri puta sedmično) strpljenja i živaca da svi oni uspješno savladaju ovo pismo i sutra mogu učiti Kur'an.

„Ja ne mogu još da vjerujem da sam stvarno ovo naučila, samo plačem i zahvaljujem Dragom Bogu na ovoj velikoj milosti“ reče jedna od sretnih svršenica kursa autoru ovih redova.

Kurs su uspješno završili slijedeći polaznici: Fajza Okić, Šaha Kruško, Enisa Sinanović, Zehra Ćeman, Velida Kruško, hadži Bahrija Kruško, Senida Kruško, Mejra Kruško, Jasmina Bašić, Hajra Mujkanović, hadži Umihana Brković, Fahra Crnkić, Enisa Mujkanović, Đulesma Mujkanović i hadži Mehmed Kruško.

Suljo Djedović