Promo banner

A+ A A-

Predsjednik delegacije Europske unije u Hrvatskoj posjetio muftiju Hasanovića

U srijedu 6. 3. 2013. / 24. 4. 1434. muftija dr. Aziz ef. Hasanović primio je predsjednika delegacije Europske unije u Hrvatskoj g. Paula Vandorena i političkog savjetnika g. Martina Meiera. Republika Hrvatska ima kvalitetno riješeno pitanje odnosa države i vjerskih zajednica, pa je upravo hrvatski model zaintrigirao g. Vandorena što je bila i glavna tema razgovora. Muftija je izrazio spremnost i otvorenost Islamske zajednice u Hrvatskoj da pomogne i da svoj doprinos u razumijevanju potreba kao i rješavanju pitanja odnosa država članica Europske unije i manjinskih muslimanskih zajednica. Muftija je istaknuo da upravo nerješavanje ovih pitanja stvara frustracije te otežava i sami proces integracije muslimana u društva u kojima žive.

mu-has-del-eu-03-2013-1

Zamijećeno je i da mnogi visoki zvaničnici Europske unije nisu upoznati s hrvatskim modelom, pa je tim veća obveza muslimana da šire saznanje na svim poljima i razinama, a početak će biti u sklopu posjeta muftije Hasanovića Bruxellesu. G. Vandoren je izrazio spremnost za suradnju, kao i zahvalnost na spremnosti i otvorenosti Islamske zajednice da se uključi u iznalaženje najboljih rješenja za izazove s kojima se Europska unija susreće kada je u pitanju odnos muslimanskih zajednica i države i koji će u dogledno vrijeme predstavljati veliki izazov za samu Europsku uniju.

Na kraju je zaključeno da će se suradnja na ovom polju razvijati te da će se konkretizirati prijedlozi za podizanje kvalitete življenja kako muslimana tako i društava u kojima žive.

 (www.islamska-zajednica.hr)