Promo banner

A+ A A-

Donatorski koncert u Celju

U petak 01.03.2013., hor „Kalb“ Medžlisa Islamske zajednice Pula, u pratnji sa Esadom ef. Jukanom i mualimom Sadžidom Jukan, uputio se u Celje, mali Slovenski gradić,  velikoga srca, kakvi su bili i naši domaćini.  Svrha našeg posjeta bio je donatorski koncert održan u Celju, u subotu 02.03., povodom prikupljanja sredstava za izgradnju prve slovenske džamije, u Ljubljani.

don-vece-celje-03-2013-1

U Celje smo stigli u večernjim satima, gdje nas je dočekala omladina Medžlisa Islamske zajednice Celje, na čelu sa Nazifom ef. Topuzom.  Unatoč umoru, upoznavanje i druženje sa omladinom potrajalo je do kasnih večernjih sati, nakon kojih su nas smjestili u svoje domove, gdje smo upoznali njihove roditelje i obitelj. U subotu smo jutro proveli u razgledavanju Celja i posjeti shopping centrima, nakon čega smo se svi zajedno zaputili na generalu probu pred nastup. Na koncertu je prisustvovalo oko stotinjak ljudi iz džemata Celje, koji su došli podržati naše domaćine, nositelje programa, sa izvedbama mnogih ilahija i sevdalinki, te na kraju i svojom prvom koreografijom folklora. Hor „Kalb“ također je upotpunio program sa nekoliko ilahija i pjesama.

U nedjelju ujutro, nakon nekoliko prigodnih riječi Nazifa ef. o protekloj večeri, teška srca oprostili smo se sa svojim domaćinima. Nakon Celja, zaputili smo se prema Ljubljani, gdje smo klanjali podne namaz. Nekoliko sati proveli smo u Ljubljanskom BTC centru, nakon kojega smo se vratili u Pulu, tužni, ali sa predivnim uspomenama.  Zahvalni smo Allahu dž.š. na ovim lijepim danima, te Ga molimo da se naša prijateljstva sa omladinom iz Celja nastave i nakon ovoga druženja.

Lejla Unkić

(www.medzlis.org)