A+ A A-

Muftija zagrebački dr. Aziz Hasanović u posjeti Njemačkoj

muftija-aziz-hasanovicDelegacija Islamske Zajednice u Hrvatskoj na čelu sa zagrebačkim muftijom i predsjednikom Mešihata IZ u Hrvatskoj, dr. Azizom Hasanovićem, boravit će 8.marta 2013.g. u posjeti saveznoj državi Bayern (Bavarska).

Delegacija iz Hrvatske će tom prilikom u organizaciji Benjamina ef. Idriza iz Islamskog Foruma Penzberg i fondacije Eugen - Biser (Eugen– Biser-Stiftung) posjetiti fondaciju Hanns-Seidel (Hanns–Seidel-Stiftung) u Münchenu, gdje će biti upriličena diskusija na temu „Iskustvo Islamske Zajednice u Hrvatskoj i institucionalizacija islama u Evropskoj Uniji“.

Diskusiju će moderirati bivši premijer savezne države Bayern dr. Günther Beckstein a prisustvovat će joj pored delegacije iz Hrvatske i eminentne ličnosti iz njemačkog političkog života kao i predstavnici muslimanskih organizacija iz Bavarske i SR Njemačke. Ispred IZBNJ je predviđeno prisustvo Benjamin ef. Idriza i predsjednika IZBNJ Edina Atlagića.

Istog dana će delegacija iz Hrvatske zajedno sa Benjamin ef. Idrizom i predsjednikom IZBNJ posjetiti gradonačelnika Münchena u njegovom uredu. Nakon posjete uredu gradonačelnika predsjednik IZBNJ će upriličiti ručak u čast muftije i delegacije IZ Hrvatske na kojem je predviđeno i prisustvo imama regije Bayern.

Predviđeno je također da muftija zagrebački tog dana predvodi džumu namaz u IZBNJ – džematu „Fedžr“ (Hermann–Ling-Str. 10, München).

U džematu Penzberg (Bichler Str. 15, 82377 Penzberg) će se istoga dana sa početkom u 19.30 sati održati susret i druženje muftije zagrebačkog za Bošnjacima Bavarske. Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj će tom prilikom biti gost predavač na tribini „Muslimani u Hrvatskoj; model vjerskog života u modernoj Evropi“.

Islamska Zajednica Bošnjaka u Njemačkoj Vas ovom prilikom srdačno poziva da prisustvujete tribini i druženju sa delegacijom IZ Hrvatske.

Fondacija Hanns-Seidel

Fondacija je osnovana 1967.g. i djeluje u oblastima političkog obrazovanja.

Djelovanje ove nevladine organizacije – koja je bliska stranci CSU – se temelji na spoznajama slobode samoostvarivanja sopstvene ličnosti kao i na principima samoodgovornosti, društvene odgovornosti i solidarnosti. Fondacija se zalaže za jačanje samoodgovornosti pojedinca u društvu kao i za uspostavljanje nove „kulture samostalnosti“ i kulture „aktivnog građanstva“.

(www.islamska-zajednica.hr