A+ A A-

Održana sjednica Skupštine Medžlisa IZ Sanski Most

Redovna godišnja skupština Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most je održana 17. februara tekuće godine u Staroj gradskoj vijećnici u Sanskom Mostu. Na istoj su razmatrani izvještaji o radu u protekloj kalendarskoj godini, te plan rada za godinu koja je u toku.

 sjed-miz-sm-03-2013-1

U prošloj godini Medžlis Islamske zajednice Sanski Most uradio je obimne aktivnosti na planu organizacije vjerskog života, istaknuto je na održanoj skupštini.

Izvršni odbor Medžlisa održao je u toku protekle godine veliki broj radnih sjednica na kojoj su rješavana goruća pitanja, te je odgovoreno na razne zahtjeve džemata za finansijsku pomoć, socijalna davanja ugroženim porodicama, demobilisanim borcima kao i na unapređenje rada Medžlisa i svih džemata. 
Skupštini je prisustvovao i bihaćki muftija, Hasan efendija Makić, koji je izrazio zadovoljstvo realiziranim aktivnostima. Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Ilfad Ičanović, istakao je kako se organizacija vjerskog života na području Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most odvija kroz 29 džemata, dok se održavanje mektebske nastave odvija na 31 mjestu. 

U toku protekle godine, kako je istaknuto, nastavljena je plemenita akcija stipendiranja učenika medresa i studenata fakulteta, ali je realizirano i niz drugih važnih aktivnosti. Također je usvojen i izvještaj o administrativno pravnom radu, te finansijski izvještaj vezan za proteklu kalendarsku godinu, kao i izvještaj o ostvarenim vjersko prosvjetnim aktivnostima o kojima je govorio glavni imam ovog Medžlisa prof. Husejn ef. Kovačević. U nastavku izdvajamo neke dijelove izvještaja o vjerskoprosvjetnim aktivnostima.

Na području medžlisa Islamske zajednice Sanski Most zaposleno je 30 imama, 29 redovno a 1 honorarno.
U većini džemata mektebska nastava se izvodi dva dana sedmično, dok u nekim  većim džematima nastava se održava i četiri dana. Održavanje mektebske nastave odvija se  ukupno na 31 punktu, gdje muallimi savjesno obavljaju svoje dužnosti. 

Najboli mualim za prošlu godinu na području našeg Medžlisa je prof. Senad ef. Omić iz džemata Gornji Kamengrad - Došci. 

Iako je većina mekteba kvalitetno opremljena po standardima Rijaseta, najveći problem sa kojim se imami susreću u džematima je smanjenje nataliteta. 

Broj upisane djece u mektebe u 2012. godini je 1.453.

U svim osnovnim i srednjim školama izvodi se vjeronauka po dva časa sedmično, prisustvo učenika na časovima vjeronauke u osnovnim školama je 99,99% a u srednjim školama 98,45%.


sjed-miz-sm-03-2013-2 U saradnji sa MOK – u realiziramo u srednjim školama kurs islama za napredne srednjoškolce na čijem čelu je prof. Mirza ef. Nuhanović.

Većina muslimana na području Medžlisa Sanski Most daje sadekatu-l-fitr i  zekat u bejtul-mal, tako da smo u protekloj godini bez obzira na tešku ekonomsku situaciju imali povećanje zekata i sadekatu-l-fitra, ta cifra dostigla je iznos od 141.183,00 KM.

U protekloj godini zaklano je 3.000 kurbana, od čega je za naše medrese 355, što je više u odnosu na prošlu godinu, a to u prosjeku predstavlja da svako drugo domaćinstvo kolje kurban. 
Nastavili smo sa plemenitom akcijom stipendiranja 20 učenika medresa i studenata fakulteta (FIN-a  i IPF-a). 

Imali smo 6.500,00 KM uvakufljenja za Medresu „Džemaludin Čaušević“ u Cazinu.

Na osnovu dojave imama iz džemata, Medžlis sredstvima socijalnog fonda je podjelio nekoliko stotina paketa socijalno ugroženim džematlijama.

Na području našeg Medžlisa u toku je obnova dvije džamije, porušene u protekloj agresiji, u džematu Kijevo i Stari Majdan naselje Zalihovac.

U toku protekle godine glavni imam je više puta davao izjave i obraćao se na lokalnim sredstvima informisanja (radio,TV).

(www.medzlis.info)