Promo banner

A+ A A-

Održana skupština Medžlisa IZ Zenica

U srijedu 27. februara 2013. godine održana je redovna godišnja Skupština Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Nakon uvodnih obraćanja predsjednika Izvršnog odbora i predsjedavajućeg Skupštine gosp. Muhameda Begagića i glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice, na sjednici Skupštine razmatran je i usvojen godišnji izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2012. godinu sa općim smjernicama za rad u 2013. godini. Također, članovi Skupštine dali su saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2012. godine, završni račun za 2012. godinu i plan prihoda i rashoda za 2013. godinu.

miz-zen-skup-02-2013-1

Skupštinom Medžlisa Islamske zajednice Zenica završene su redovne godišnje, izvještajne, skupštine medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

Svim sjednicama skupština medžlisa Islamske zajednice prisustvovali su i svi glavni imami Muftiluka zeničkog: mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, Izet ef. Efendić, glavni imam MIZ Žepče, Sulejman ef. Efendić, glavni imam MIZ Zavidovići, Izudin ef. Kruško, glavni imam MIZ Maglaj, mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam MIZ Doboj i Džafer ef. Gračić, glavni imam MIZ Teslić.

Na sjednici Skupštine MIZ Zenica, u ime glavnih imama obratio se glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Članovima Skupštine obratio se i član Sabora IZ u BiH doc. dr. sc. Suvad Isaković, čestitajući Medžlisu IZ Zenica na rezultatima postignutim u protekloj godini.

Sjednici Skupštine Medžlisa IZ Zenica prisustvovao je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović. U svom obraćanju muftija je pohvalio rad Izvršnog odbora Medžlisa IZ i ukazao na odgovornost, transparentnost, komunikaciju i povjerenje. Također, muftija se članovima Skupštine zahvalio na usvajanju godišnjih izvještaja i davanju saglasnosti, te uputio niz konkretnih prijedloga i smjernica za rad Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Na kraju svoga obraćanja, muftija je ukazao da je za naš opstanak na ovim prostorima važno imati na umu pet prioriteta:

1.Vjera,

2.Sloboda,

3.Pravda,

4.Jedinstvo,

5.Domovina.

U svojim obraćanjima na svim skupštinama muftija je govorio o predstojećem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, ističući da je ovo važan trenutak, te da se, kada je u pitanju nacionalnost, moramo izjasniti kao Bošnjaci, da nam je jezik bosanski i da nam je vjera islam. 

U svečanom dijelu sjednice dodijeljena su priznanja za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice članovima Izvršnog odbora MIZ Zenica g. Feridu Kavazoviću i g. Ibrahimu Ahmetspahiću.

Također, dodijeljena su priznanja i najboljem muallimu i predsjedniku džematskog odbora za proteklu godinu.

  • 0101