A+ A A-

Komemorativna akademija "Štrpci bez mezara"

Dvadeset godina poslije otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata u stanici Štrpci, u srijedu, 27. februara 2013. godine Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Islamskom zajednicom u Srbiji i porodicama šehida Štrbaca obilježili su ovaj dan manifestacijom “Štrpci bez mezara”, sjećajući se šehida Štrbaca.

kom-strpci-02-2013-1

Komemorativnoj akademiji su prisustvovali i obratili se reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazović i glavni muftija IZ-u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić, a potom predvodili Mimohod šutnje ulicama Prijepolja.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj građana Prijepolja ali i susjednih gradova, Priboja, Nove Varoši, Sjenice, Novog Pazara, Tutina, ali i Sarajeva, Podgorice, Bara i dr., kao i veliki broj imama koji su sa ahmedijama na glavi učestvovali u Mimohodu šutnje. Također, komemoraciji su prisustvovali i pripadnici drugih naroda, Srba, Crnogoraca, Roma, Austrijanaca i ostalih naroda koji osuđuju stravičan zločin u Štrpcima. Skup su pratili i brojni mediji.

U srijedu, 27. februara 2013. godine, u Prijepolju je, u Domu kulture, održana Komemorativna akademija "Štrpci bez mezara".

Domaćin skupa Samir Tandir, predsjednik BNV, na početku je poselamio prisutne, posebno visoke zvaničnike, Reisu-l-ulemu i Glavnog muftiju, imame i porodice šehida, i zahvalio se na dolasku na Komemorativnu akademiju.

“U ime porodica čiji su članovi oteti u Štrpcima kao i u ime svih Vas posebno se zahvaljujem njegovoj eminenciji reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću što je uprkos brojnim obavezama danas ovdje sa nama u Prijepolju. Vaše prisustvo, uvažena eminencijo, Reisu-l-ulema najbolji je dokaz dina i ummeta balkanskih muslimana, te da smo mi Bošnjaci bez obzira da li sa lijeve ili sa desne strane Drine jedan narod.” – kazao je Tandir na početku obraćanja.

Tandir je prozvao državu Srbiju, kazavši da se laboratorija zla Milana i Sredoja Lukića nije uništila, a to potvrđuje činjenica “da se iz budžeta Srbije izdvajaju enormna sredstva za finansiranje Haškihh optuženika i njihovih porodica, dok za porodice čiji su članovi oteti u Štrpcima nema apsolutno ništa”.

On je postavio pitanje “da li je to otklon od pogrešne politike vođene 90-tih” i naglasio da nikada neće odustati od zahtjeva da se ispita odgovornost najvećeg političkog i policijskog vrha SR Jugoslavije, jer su znali, po podacima koje posjeduje, šta se u Štrpcima spremalo, te da se u znak sjećanja na otmicu u Štrpcima plato ispred Doma kulture u Prijepolju nazove “Trg otetih u Štrpcima”.

Glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić govorio je o pogrešnim odrednicama kada je u pitanju sjećanje na prošlost i zločine, kazavši da je pogrešna odrednica biti taoc prošlosti i prepustiti se žalopojki, ali je isto tako pogrešna odrednica zaboraviti na prošlost, jer se time gubi budućnost.

„Zar se prepustiti žalopojki i pretvoriti život u žal nad žrtvama tragedije. Postoje narodi, grupe i ideologije kod kojih je suza postala osnovna odrednica identiteta. Takva orijentacija dovodi do opsesije da je moguće promijeniti prošlost. Prošlost nije moguće promijeniti.

Čemu onda bavljenje prošlošću i ovom prije dvadeset i onom prije stotinu?

Baviti se ovim događajima, prije svega stradanjima, ima smisla samo u koliko skupimo snage da to pretvorimo u resurs promjene shvatanja. Samo tada ono ima smisla i sa takvim pristupom to neće biti vraćanje unazad. Već će to biti kao kada povijete koljena da bi ste skočili ili kada se zatrčite da bi preskočili prepreku. Tada se niste povukli. To je naša orijentacija u bavljenju svim genocidima nad Bošnjacima.

Prošlost ma kakva bila ne može dobiti prednost nad budućnošću. Budućnost ima prednost. Prošlost nam je emanet u mjeri da razumijemo njene lekcije. A budućnost nam je emanet da damo sve od sebe kako se tragične slike i prilike prošlosti ne bi mogle ponoviti.

Griješe oni koji nas pozivaju da budemo taoci prošlosti, ali isto tako griješe, i nisam siguran da su nam dobronamjerni, oni koji nas pozivaju da sve zaboravimo, pogotovo kada znamo da je zaborav stradanja i genocida uvijek bio prva faza u pripremi novog stradanja ili novoga genocida. Istina je uvijek na sredini, jer je pravi put na sredini, jer je opstanak uvijek na sredini, jer je ravnoteža uvijek na sredini“, kazao je Muftija i dodao „da je promjena shvatanja naš cilj“.

  • 0101

(www.islamskazajednica.org)