A+ A A-

Medžlis IZ Maglaj naoštrije osudio razbojništvo nad srpskom povratnicom

Medžlis Islamske zajednice Maglaj povodom brutalnog premlaćivanja i pljačke srpske povratnice u Maglaju izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže: 

izudin-krusko-gl-im-maglaj-Medžlis Islamske zajednice Maglaj naoštrije osuđuje kukavički čin pljačke, podmukli napad i razbojništvo nad staricom Mitrom Popović, povratnicom srpske nacionalnosti u porodičnoj kući u prigradskom naselju Bijela Ploča, koji se dogodio u noći sa četvrtka na petak, 21/22. februara, 2013. godine, u kasnim satima iza ponoći, nanijevši joj teške tjelesne ozlijede, duševnu bol i  materijalnu štetu.

Zabrinuti smo huliganstvom i razbojništvom, te napadima na stare, nejake i iznemogle osobe, pogotovo povratnike. Za sigurnost povratnika i održivi povratak odgovorni su, ne samo organi i institucije lokalne administracije, već svi mi zajedno.

Tim povodom glavni imam maglajski Izudin ef. M. Kruško i paroh maglajski jerej Vladimir Kukić zajedno su danas, 26. 02. 2013. godine, posjetili staricu Mitru Popović u njenoj porodičnoj kući na Bijeloj Ploči. Pored glavnog imama i paroha, u posjeti su bili Muharem ef. Muminović imam i Ašir Mehinagić, predsjednik/mutevelija džemata Bijela Ploča.

Ljudskim odnosom prema komšijama, posebno povratnicima drugih nacionalnosti, pokazuje se kolektivna svijest i spremnost da štitimo svoje komšije i manjinske zajednice, ali načela ljudskosti traže da osudimo one koji su odgovorni za njihovo uznemiravanje, kako se povratnici ne bi osjećali nepoželjnima u vlastitom domu i na vlastitoj zemlji.

Uvjereni smo da ovakvi nemili događaji i incidenti neće ugroziti opću sigurnost povratka, naših povratnika i njihove imovine. Dokaz tome je efikasna akcija i intervencija policijskih snaga Policijske stanice Maglaj, koji su aktere ovog gnusnog čina odmah pronašli i priveli, protiv kojih su poduzete zakonom predviđene mjere. Čestitamo i odajemo priznanje Policijskoj stanici Maglaj, kao i zaposlenicima Hitne pomoći i Doma zdravlja Maglaj, koji su pružili nesebičnu pomoć pretučenoj starici.

Maglaj je vijekovima bio i ostao mjesto tolerancije, primjer ljepote suživota u različitosti i održivog povratka, koji je posebno njegovao svetost bosanskog komšiluka, ističe se u saopćenju za javnost Medžlisa Islamske zajednice Maglaj.