A+ A A-

Aktivnosti MIZ Prijedor u mjesecu rođenja Poslanika a.s.

aktivnosti-prijedor5Centralna svečanost povodom rođenja Poslanika s.a.v.s. okupila je džematlije i imame Medžlisa IZ Prijedor u četvrtak, 24.01.2013. poslije jacije namaza u Čaršijskoj džamiji. Poslije mevludskog programa kojeg su proučili imami i softe Medžlisa, prigodnim predavanjem se obratio glavni imam Merzuk ef. Hadžirušidović koji je na kraju proučio i dovu.

Džematski mevludi proučeni su i u brojnim džematima Medžlisa poput Hambarina, Donje i Gornje Puharske, Čarakova, Bišćana i Ćele.

A u prostorijama amfiteatra Čaršijske džamije u petak, 01.02.2013./21.rebiul-evvela 1434., poslije jacije namaza sa početkom u 19 h, u sklopu obilježavanja mjeseca rođenja Poslanika a.s., održana je promocija knjige „Beskrajna svjetlost, Muhammed a.s.“ od Fethullaha Gulen, 47. po redu promocija ove knjige. Nakon uvodnog govora uslijedila je video projekcija o prethodnim promocijama po različitima gradovima BiH, kao i kraći video prikaz o biografiji pisca. Potom se kratko obratio glavni imam Merzuk ef. Hadžirušidović, a zatim kao promotor knjige, mr. Mustafa Prljača, urednik Izdavačkog centra Rijaseta IZ „El-Kalem“. Drugi najavljeni promotor, dr. Vahdet Alemić, imam Ferhadije u Banjaluci, iz tehničkih razloga nije mogao doći. Zanimljivo osvježenje za ovakve prilike bio je nastup hora Mektebskog omladinskog kluba Medžlisa IZ Prijedor sa tri ilahije i soliranjima braće Delalović, Šefika i Almira te Enesa Majdanca.

Knjiga Beskrajna svjetlost-Muhammed a.s. je o djelu koje je prevedeno na više od 30 jezika i koje se koristi kao školski udžbenik u obrazovnim institucijama širom svijeta, uključujući i Univerzitet El- Ezher. Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa će po jedan primjerak ove knjige pokloniti imamima da im bude ispomoć, podstrek i stimulacija u radu i aktivnostima. Stoga i svim džematlijama srdačno preporučujemo ovu knjigu autora Fethullah Gülen.

Također, na nivou mekteba Medžlisa IZ Prijedor organizovan je i mektebski literarni natječaj pod naslovom: „Poslanik u mojoj kući“.

M.H.

  • aktivnosti-prijedoraktivnosti-prijedor