A+ A A-

Održan sastanak imama i predsjednika na regiji Stuttgart

U džematu Tuttlingen 17.02.2013 poslije ikindije namaza je održan prvi ovogodišnji sastanak imama i predsjednika regije Stuttgart. Sastanku su prisustvovali skoro svi imami i predsjednici džematskih odbora koje je na samom početku poselamio bivši glavni imam pomenute regije Bilal ef. Hodžić iskazavši svoju zahvalnost domaćinima kao i svima koji su odvojili vremena da prisustvuju sastanku.

igbd-sjed-02-2013-1

Sastanak je otvorio učenjem Kur'ani Kerima imam džemata Tuttlingen Salem ef. Hurić, nakon čega je usvojen dnevni red sa sljedećim tačkama.

1. Izvještaj o radu regije Stuttgart u 2012. (Aktuelno stanje u džematima).

2. Primopredaja dužnosti glavnog imama za regiju Stuttgart.

3. Aktivnosti na našoj regiji u 2013.

4. Takmičenje iz mektebske nastave.

5. Formiranje medžlisa.

6. Razno.

Kod tačke razno postavljeno je pitanje u vezi pojedinačnih osoba koje dolaze u naše džemate tražeći humanitarnu pomoć te kako se postaviti spram takvih pojava. Takođe je dr. Kugić naveo da njemačke vlasti traže reorganizaciju islamskih zajednica a pogotovo rad sa omladinom.

Vezano za prvu tačku, imam Bilal Hodžić je ukratko dao presjek najvažnijih dešavanja u 2012 godini, kao što su održani sastanci i seminari, uspješno sprovedeno takmičenje iz mektebske nastave, ramazanske aktivnosti, spomenuvši da je u određenim džematima došlo do promjene kao što je u Tuttlingenu gdje je Mirza ef. Zolota otišao u džemat Pfalzgrafenweiler a na njegovo mjesto je došao Salem ef. Hurić. Džemat Uhingen je dobio stalnog imama Edin ef. Mujagića, u džematu Ulm je došlo do sporazumnog prekida radnog odnosa Bilal ef. Hodžića gdje bi uskoro trebao biti izabran novi imam. Džemat Balingen je kupio zemljište za izgradnju džamije, a na tom su putu i džemat Ravensburg. Stanje kako su izvijestili imami i predsjednici je u svim džematima stabilno bez nekih većih promjena.

Pošto je Enver ef. Pašalić bio drugoplasirani na izborima za glavnog imama na regiji Stuttgart na pomenutom sastanku je izvršena primopredaja dužnosti gdje se Enver ef. Pašalić obratio kolegama imama kao i predsjednicima džematskih odbora istakavši da je pozicija glavnog imama veliki emanet i ujedno je pozvao sve prisutne da se još aktivnije uključe u rad naše zajednice. Spomenuo je u svom obraćanju i smjernice našeg daljeg rada kao što su redovni sastanci i seminari, podržavanje mektebskog takmičenja, rad sa omladinom kao i posvećivanje pažnje sportskom takmičenju.

Vezano za mektebsko takmičenje član komisije za mektebsku nastavu Bilal ef. Hodžić je ukratko prezentirao propozicije takmičenja za ovu godinu. Predviđeno je da se uskoro održi sastanak imama gdje će se tretirati ovo pitanje.

Skupu se obratio i muftija Pašo ef. Fetić govoreći o nužnosti ustrojavanja naših džemata i na regionalnom nivou tj., putem formiranja medžlisa. Poslije njega se obratio i član Mešihata sa regije Stuttgart Rasim Bedak koji je izrazio svoju spremnost da pomogne u daljem radu kako Mešihata tako i naše regije.

Pod tačkom razno su tretirana pitanja vezana za najnovije incidente u našim džematima gdje su pojedinci iskoristili osjećaje naših džematlija tražeći novčanu pomoć a u stvari se radilo o prevarantima koji su na taj način sticali materijalnu korist. Upozoreno je da u svim onim slučajevima gdje postoji sumnja se ne vrši nikakvo prikupljanje materijalnih sredstava bez saglasnosti Mešihata.

Dr. Kugić se osvrnuo na rad sa omladinom, jer je ministarstvo za integraciju željelo da se upozna sa načinom rada naše omladine, njihovim organizovanjem, integracijom u društvo. S tim u vezi biće proslijeđen upitnik do naših džemata kako bi formirali sliku o stanju naše omladine i mogućnostima njihovog udruživanja i rada.

Učenjem dove od strane Hamze ef. Subašića sastanak je završen.

B.H.

(www.igbd.org)