A+ A A-

Direktor Vakufske direkcije posjetio medžlise IZ u Bijeljini i Janji

U skladu sa planom aktivnosti koje se odnose na posjete medžlisima IZ u BiH, direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović, zajedno sa sekretarom Direkcije Mešić Amelom i sekretarom muftiluka tuzlanskog Zukić Muamerom,  posjetio je jučer medžlise IZ Bijeljinu i Janju.

Cilj posjeta bio je sagledavanje trenutnog stanja i perspektiva vakufske imovine na području medžlisa IZ Bijeljina i Janja, realizacija projekta identifikacije i uknjižbe vakufske imovine u RS-u, sa posebnim akcentom na aktivnosti koje se sprovode po pitanju  implementacije Zakona o katastru i premjeru RS-a na području ova dva medžlisa.

vd-pos-bij-jan-02-2013-1

Osim navedenog sa predstavnicima medžlisa IZ se razgovaralo o konkretnim predmetima koji se odnose na upravljanje vakufskom imovinom i načinima rješavanja sporova i problema koji se odnose na uzurpaciju, izdavanje vakufa u zakup, korištenje, uvakufljenje i dr.

Predstavnici Medžlisa IZ Bijeljina ukazali su na gorući problem uzurpacije harema Atik džamije u Bijeljini od strane Poreske uprave Bijeljina, kao i na usvojeni regulacioni plan kojim se planira uspostavljanje puta preko dijela harema iste džamije.

Predstavnici Medžlisa IZ Janja su prezentirali plan izgradnje vakufskog edukativno-sportskog centra na vakufskoj parceli u Janji. Tim povodom Komisija Vakufske direkcije je na licu mjesta ocijenila opravdanim zahtjev za zamjenu dijela vakufske parcele na periferiji Janje za dio općinske parcele u Janji radi ukrupnjavanja vakufske parcele na kojoj će se graditi pomenuti Centar.

Direktor je istakao spremnost Vakufske direkcije da pruži svaku vrstu podrške ovim medžlisima kako u zaštiti postojeće vakufske imovine tako i u njenom razvoju i unapređenju.

vd-pos-bij-jan-02-2013-2

Tokom posjete održan je također radni sastanak sa mutevelijama džemata i imamima sa područja ova dva medžlisa i tom prilikom direktor Vakufske direkcije je govorio o ulozi i značaju vakufa, nakon čega su uslijedila pitanja i razgovori vezani za upravljanje i raspolaganje vakufskom imovinom. Na području Medžlisa IZ Bijeljina egzistira 10 džemata, dok na području Medžlisa IZ Janja 3 džemata.

(www.vakuf.ba