Promo banner

A+ A A-

Muftija tuzlanski posjetio Medžlis IZ-e Brčko

Muftija tuzlanski mr. Vahid-ef. Fazlović boravio je u Brčkom, u subotu 16. februara 2013. godine, u prvoj zvaničnoj, radnoj posjeti, od imenovanja na poziciju koju sada obnaša.

mu-tuz-pos-brc-02-2013-1

Naime, tog dana je u džematu Maoča stara, rodnom mjestu muftije Fazlovića, upriličena mevludska svečanost na kojoj se Muftija, u svojstvu predavača, obratio izuzetno velikom broju prisutnih.

Na samom početku programa u ime domaćina obratili su se Enver ef. Tursunović, imam džemata Maoča Stara, i mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam MIZ-e Brčko, a za njihov rad i djelovanje je u svom obraćanju Muftija iznio samo riječi hvale.

Tokom predavanja Muftija se osvrnuo na nekoliko aspekata života Muhammeda a.s. iz kojih je prenosio poruke i pouke današnjim muslimanima koji žive u jako teškom vremenu, pa je između ostalog rekao:

„Braćo i sestre, onome kome je jasno šta je islam, stavit će ga na prvo mjesto. Ništa važnije od islama nema, jer sa islamom sve dobijamo, a bez njega možemo imati samo kratkotrajne naslade, a u biti sve gubimo! Moramo slijediti sunnet Resulullaha a.s. jer na njegovom putu je spas. Imam Ahmed ibn Hanbel je rekao kako je sunnet Muhammeda a.s. kao Nuhova lađa spasa. Zato, sve što mislimo, govorimo i radimo valja pokušavati orijentirati prema njegovim tragovima.“

Poslije predavanja uslijedio je mevludski program koji su izvele članice novoformiranog džematskog hora koje su svojim interpretacijama vidno zainteresirale publiku.

Po završetku svečanosti održan je kraći sastanak sa imamima Medžlisa IZ-e Brčko na kojem se govorilo o dosadašnjim aktivnostima, očekivanjima i planovima za buduće djelovanje u sredinama u kojima imami djeluju. Na kraju obraćanja imamima Muftija je kazao da će uskoro ponovo posjetiti Medžlis Brčko kada će uslijediti duži radni sastanak na kojem će svi oni koji rade na terenu biti detaljnije upoznati sa planiranim aktivnostima.

Kraj ovog radnog dana obilježila je posjeta penzionisanom imamu, cijenjenom hafizu Šemsudin ef. Kavazoviću koji je većinu svog radnog vijeka proveo upravo u ovom džematu. Za ovog priznatog alima Vahid ef. je kazao prisutnim džematlijama kako je on trenutno najstariji hafiz u BiH i dodao: „On je svojom iskrenošću, pobožnošću i radom decenijama sijao najljepše sjeme u ovom džematu. Poprilično sam siguran da u Maoči nema ni jedne porodice a da ne nosi neku lijepu uspomenu vezanu za hafiza Kavazovića. Molim Allaha dž.š. da ga poživi dokle god je On zadovoljan i dokle god je hafiz Šemsudin zadovoljan.“

Cjelokupna organizacija ove manifestacije bila je na veoma visokom nivou, stoga na kraju želimo čestitati domaćinu na iskazanom gostoprimstvu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud.

M. S.