A+ A A-

Reisu-l-ulemu posjetio muftija dr. Aziz Hasanović

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio je 19.2.2013./9.4.1434.h.g. reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića u Sarajevu. Susretu su prisustvovali članovi Mešihata Salkan ef. Herić i gosp. Mirza Sabić, šef Kabineta reisu-l-uleme Razim ef. Čolić, te šef Kabineta muftije Hasanovića Nermin ef. Botonjić. Muftija se zahvalio na prijemu i izrazio je zadovoljstvo što mogu razgovarati o svim pitanjima od interesa za Islamsku zajednicu.

reis-mu-has-02-2013-1

Prenio je reisu-l-ulemi informacije o događanjima u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj te aktivnostima koje su u toku i koje su planirane. Jedno od aktuelnih pitanja u Hrvatskoj je otvaranje džamije u Rijeci, koje treba uslijediti u skorije vrijeme, nakon što se obave preostale pripreme i nakon što se ishode preostale potrebne dozvole. Muftija je pozvao reisu-l-ulemu na svečano otvorenje koje će biti, ako Bog da, tokom godine.

Reisu-l-ulema je izrazio srdačnu dobrodošlicu i zadovoljstvo stanjem Islamske zajednice u Hrvatskoj. Zadovoljan je i riješenim pitanjima Islamske zajednice i Republike Hrvatske što govori i o hrvatskom društvu i muslimanima i njihovoj ulozi unutar istog. Istaknuo je da Islamski centar u Zagrebu i Islamski centar u Rijeci koji su sa svojim programima bili i bit će ako Bog da prepoznatljivi. Reisu-l-ulema je uputio pohvale svima zaslužnima i čestitao na završetku radova na Islamskom centru u Rijeci i smatra okončanje izgradnje ovog projekta smjelim pothvatom muslimana u Rijeci i Hrvatskoj. Reisu-l-ulema je podržao muftijin odlazak u Bruxelles na poziv predstavnika Europske unije te da se treba vidjeti kako i na koji način rješavati pitanja i poziciju muslimana unutar Europske unije. Potom su reisu-l-ulema i muftija razgovarali o stanju i situaciji u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama regije.

reis-mu-has-02-2013-2

Iskazana je potreba obratiti pozornost za stanje muslimana unutar manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Reisu-l-ulema ukazao je na obvezu čuvanja zajedništva unutar Zajednice i prolaznu ulogu svakog od odgovornih ljudi unutar Zajednice i veliku odgovornost koju svatko nosi u obnašanju svoje funkcije. Muftija je izrazio spremnost i želju uzeti učešća u svim tokovima i događanima unutar Islamske zajednice,  njenom razvoju i napretku. Na kraju su razmijenili prigodne poklone zaključivši da se dijalogom i još intenzivnijom suradnjom mogu riješiti sva otvorena pitanja koja su breme Islamske zajednice u cjelini.

(www.islamska-zajednica.hr)