A+ A A-

Tuzlanski muftija održao predavanje u Zagrebu

Na redovnoj omladinskoj tribini koja se održava svaki ponedjeljak od 21.00 u prostorijama Omladinskog kluba muslimana u Islamskom centru u Zagrebu, i koju već 12  godina uspješno vodi Mirza ef. Mešić,  u ponedjeljak, 5.2.2013. godine, predavanje je kao poseban gost predavač održao tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović. 

mu-tu-pred-zag-02-2013-1

 

Tuzlanski muftija je u društvu Razima ef. Čolića, bivšeg veleposlanika Bosne i Hercegovine u Saudijskoj Arabiji a sada šefa kabineta novoizabranog reisa Husejna ef. Kavazovića, boravio u službenoj posjeti Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Sa svojim domaćinima zagrebačkim muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem, ravnateljem Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, Mevludinom ef. Arslanijem, tajnikom Mešihata Nerminom ef. Botonjićem i voditeljem Centra za halal certificir anje gospodinom Aldinom Dugonjićem, odlučio je  posjetiti i OKM i upoznati se sa aktivnostima vrijedne zagrebačke islamske mladeži. Uvaženi gost nije krio zadovoljstvo prepunim klubom mladih, uglavnom studenata, koji svaki ponedjeljak žrtvuju svoje slobodno vrijeme i dođu u džamiju radi slušanj a tefsira Kur'ana i međusobnog druženja. Zato ih je tuzlanski muftija javno pohvalio i uputio nekoliko savjeta koji bi trebali dodatno motivirati da ustraju na pravome putu i žrtvovanju za svoju vjeru. 

Podsjetio je muftija Fazlović u svome obraćanju mlade na važnost obrazovanja, jer obrazovanje i čitanje proširuje vidike, oslobađa čovjeka od uskih pogleda kako na vjeru tako na cijeli život. Ako smo obrazovani imamo bolje startne pozicije kako u mogućnostima stjecanja opskrbe tako i mogućnostima da govorimo o svojoj vjeri i branimo je od sve češćih napada. Što smo obrazovaniji, veće su nam šanse da osobno lakše razumijemo našu vjeru;  da se lakše vratimo Izvoru, a Izvor je Allah, dž.š. Naravno, uz obrazovanje za napredak muslimana bitan je i nezaobilazan moral i poštenje. Kada su muslimani tako shvaćali nauku, obrazovanje i život bili su prvaci svijeta na svim naučnim i životnim poljima, poručio je muftija Fazlović. Poslije obraćanja uvaženog muftije otvorila se rasprava u kojoj su uzeli učešća i ostali gosti i omladinci te su tako upotpunili i onako predivnu večer.

(www.islamska-zajednica.hr