Promo banner

A+ A A-

Asocijacija žena MIZ Tuzla upriličila mevlud za žene

U Prinčevoj džamiji, poslije jacije-namaza, u petak je povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. organizovana centralna mevludska svečanost za žene.

- Mjesec rebiu-l-evvel je uvijek prilika da na poseban način obilježimo sjećanje na rođenje Resulallaha. Naš program za cilj je imao da osvježi to sjećanje koje nikada ne treba i ne smije da prestane. Ljubav prema našem dragom Poslaniku a.s. se ne mjeri po godinama koje imamo nego po našim iskrenim osjećanjima i nijjetu prema njemu. To su večeras na najbolji način pokazale džematlijke i učesnice programa, kazala je prof. Elmedina Osmić, predsjednica Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

zen-mev-tuz-02-2013-1

Učešće u programu su uzele džematlijke Prinčeve džamije, kao i članice hora Gazi Turali-beg Tuzla. Prigodno mevludsko predavanje priredila je ovom prilikom prof. islamskih nauka Merzija Bašić, govoreći o Resulullahu, ali i mevludu i njegovom značaju za muslimane. Prof. Bašić u svom predavanju se posebno osvrnula na važnost mevluda na našim prostorima, koji se kao sastavni dio naše baštine praktikuje dugi niz godina. Potom je kroz niz hadisa još jednom ukazala na važnost sjećanja i donošenja salavata na Muhammeda a.s.

zen-mev-tuz-02-2013-2

Mevludski program samo je jedna od aktivnosti koje su realizovane u okviru mevludskog programa Medžlisa Islamske zajednica Tuzla pod nazivom “Dobro nam došao, Vjerovjesniče!”. Organizator mevluda i druženja u Prinčevoj džamiji bila je Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

S.P.