A+ A A-

Mevludski program Karađoz-begove medrese "Volimo te, Miljeniče"

Karađoz-begova medresa je povodom 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Poslanika cijelom čovječanstvu, priredila niz programa 23. i 24. januara 2013. godine. Priređenim programima željela je na nesvakidašnji način podsjetiti na lik i djelo Muhammeda, a.s.,  posljednjeg Božijeg poslanika, onoga koji treba biti životni uzor svim muslimanima. Najprije je 23. januara provela akciju zijareta "Prijatelju pruži ruku", tokom koje su učenici Medrese posjećivali i darivali prijatelje Karađoz-begove medrese, uplatioce kurbana za potrebe učenika Medrese, a koji su bili, najblaže rečeno, obradovani dolaskom i zijaretom upravo njima.

kbm-mev-akt-01-2013-1

Tačno na dan rođenja Allahovog miljenika, 24. januara, Karađoz-begova medresa je priredila program "Volimo te, Miljeniče", ispred Roznamedžijine džamije na Bunuru, tokom kojeg su sugrađani mogli slušati učenje Kur'ana,  te ilahija i kasida posvećenih Poslaniku čovječanstva!

Uz to je mladost Karađoz-begove medrese darivala sugrađane poslasticama i čestitkama ispisanim iskazima Allahovog miljenika, a kojima se željelo podsjetiti na Muhammeda, a.s., i pozvati na putanje kojima je on hodio, a koje vode zadovoljstvu i nagradi Gospodara svega stvorenoga!

kbm-mev-akt-01-2013-3

Sugrađani su bili više nego obradovani ovim gestom, što su propratili osmijesima, hair-dovama organizatorima, ali i suzama poteklim iz ljubavi prema Poslaniku, a.s.

Nakon darivanja sugrađana, organizovana je i projekcija filma o životu Allahovog poslanika, koja je održana u Kulturnom centru "Kralj Fahd".

Istog dana, mladost Medrese je sprovela i akciju pod nazivom "Susret s osmijehom" , u kojoj su zijaretili i darivali uposlene u Vatrogasnoj službi Mostar, Specijalnoj jedinici Mostar i Javnoj kuhinji Mostar. Susreti su zaista bili s osmijehom i riječima dobrodošlice, podrške u ovoj, ali i drugim hairli akcijama, koje je sprovodila ili će sprovoditi Karađoz-begova medresa.

kbm-mev-akt-01-2013-2

Realizujući ove aktivnosti, mladost Karađoz-begove medrese je dokazala i pokazala da jeste spremna ponijeti breme islama i muslimana našega kraja, i svojom inovativnošću i kreativnošću učiniti dane i godine koje dolaze mnogo ljepšim i hairnijim po sve one s kojima  u susret bude dolazila!

Meadin Mrndžić