A+ A A-

Priznanje Fonda „Hasan ef. Škapur“ svečano dodijeljeno Gazi Husrev-begovoj medresi

Centralna manifestacija u povodu 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhammeda a.s., za područje Muftiluka zeničkog i Medžlisa IZ Tešanj održana je u četvrtak 24. Januara 2013. Godine, poslije podne-namaza, u Čarši-džamiji u Tešnju.

has-skap-dod-01-2013-1

Nakon što je proučen tradicionalni mevlud, na manifestaciji je uručeno priznanje i nagrada iz Fonda „Hasan ef. Škapur“ ovogodišnjem laureatu Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Priznanje direktoru Medrese Zijad ef. Ljevakoviću, prof., uručio je mufija zenički mr. Ejub ef. Dautović, a nagradu u iznosu od 1.000,00 KM predsjednik IO Medžlisa IZ Tešanj gosp. Zehrudin Kruško.

Prigodan mevludski program proučili su imami i hor Medžlisa IZ Tešanj, a prisutnima se obratili:  imam Čarši džamije Enver ef. Kurtić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu Zijad ef. Ljevaković, prof i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, ukratko je rezimirao dosadašnji rad Fonda „Hasan ef. Škapur" i obrazložio Odluku Komisije da ovogodišnje priznanje i nagradu iz ovog fonda dodijeli Gazi Husrev-begovoj medresi.

Nakon što se zahvalio na dodijeljenom priznanju, direktor Medrese Zijad ef. Ljevaković osvrnuo se na značaj odgoja i nauke u svjetlu Kur'anskih i Sunnetskih poruka,  istakavši: „Evo mi obilježavamo 8. Januar 1537. Godine, a ja rukovodim ovom školom dugo, 12 godina, i svake godine sam pod dojmom i pod utiskom koji ne mogu izbrisati, da je jedan čovjek iz Bosne, Gazi Husrev-beg, prije 476 godina vidio ono bez čega ljudi ne mogu i ono što ih određuje od kada je on bio živ i što će ih određivati do Sudnjeg dana, te odlučio da napravi džamiju, školu i biblioteku“.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju ukazao je na metode i načine kojima je Poslanik, a. S., odgajao generacije na koje se mi pozivamo i koje su nam primjer i uzor, te čestitao Medžlisu IZ Tešanj na ovim aktivnostima.

“Koristim ovu priliku da se zahvalim Medžlisu IZ Tešanj koji je donio Odluku da se dodjeljuje ova nagrada, ali također želim da im se zahvalim što su donijeli Odluku da baš na dan rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a. S., dodjeljuju i novčana sredstva za maturante sa tešanjskog područja u svim medresama Bosne i Hercegovine. Najbolja investicija u koju trebaju Bošnjaci da ulažu je obrazovanje“, poručio je na kraju svoga obraćanja Muftija zenički.

U proteklom periodu za doprinos u razvoju hadiske znanosti dobitnici nagrade i priznanja bili su: prof. Dr. Omer Nakičević (2005.), prof. Mehmedalija Hadžić (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), prof. Mahmut Karalić (2009.),  Kulturni centar „Kralj Fahd" Sarajevo (2010.g.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.), Mirsad ef. Mahmutović (2012.), te Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu ove godine.

Neposredno pred mevludski program glavni imam je upriličio prijem za 22 ovogodišnja maturanta medresa, na kome se maturantima obratio i Muftija zenički, a stipendije uručio predsjednik IO Medžlisa IZ Tešanj.

Pored ovih aktivnosti 12. rebiu-l-evvel na prigodan način obilježen je i u svim ostalim džamijama na području Muftiluka zeničkog. 

  • 0101