Promo banner

A+ A A-

Centralna mevludska svečanost u Tuzli

Centralna mevludska svečanost  Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u povodu obilježavanja dana rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. , održana je u džamiji princa Abdullaha uz prisustvo velikog broja džematlija, tuzlanskih imama, predsjednika Medžlisa IZ Tuzla Hasan ef. Spahića, te uvaženog muftije  mr. Vahid ef. Fazlovića. Imam džamije princa Abdullaha mr. hfz. Edin Peštalić nakon klanjanja akšam namaza toplo je poselamio  prisutne i predstavio mevludski program.

c-m-sv-tuz-01-2013-2

 

Program je započeo učenjem Kur'ana , a mješoviti hor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla proučio je mevlud, te  salavate i prigodne ilahije.  Nakon toga vrlo zanimljivo i korisno predavanje održao je muftija tuzlanski  mr. Vahid  ef. Fazlović. Na početku  je iskazao zadovoljstvo i čast što  mu je u ovoj svijetloj noći ukazana prilika da poselami sve prisutne džematlije, imame i predsjednika Medžlisa IZ Tuzla Hasan ef. Spahića. 

Svoje kazivanje započeo je kur'anskim ajetom:“ O  vjernici, Allaha se bojte i nastojte da Mu se umilite i na putu Njegovu se borite da biste postigli što želite“. Objašnjavajući ovaj ajet kazao je da je  ovaj poziv od Allaha, dž.š. , vjernicima  upućen vrlo nježano i prisno. Našu ljubav prema Allahu dž.š., pokazaćemo svojim načinom življenja, slijeđenjem Poslanika, a.s.Ovi dani rebiu-l-evvela  su dani kada ukrašavamo svoju duhovnost učestalim spominjanjem Allah, dž.š. , i učenjem slavata.  Svakodnevno se cijeli univerzum uljepšava  spominjanjem  Poslanikovog imena, i učenjem salavata, a posebno  ezanom. Upoznavnaje Poslanika, a.s., i njegovih svojstava musliman treba da podiže stalno na veći nivo. Svojstva koja su imali poslanici treba da ih uzmemo i da se trudimo da ona postanu dio nas. Muftija Fazlović na  kraju je istakao da su  istina i istinoljubivost krasili poslanika Muhammeda, a.s., te da se trebamo truditi da ovo svojstvo maksimalno primjenjujemo u našim životima. Iskrenost se rađa prvo među mužem i ženom, pa onda djeca rastu u jednoj takvoj zdravoj porodici. Ta djeca odlaze u škole i nose sa sobom odgojne osobine, a onda kada odrastu imamo zdrave  i kompletne službenike različitih društvenih institucija. Kakvo bi društvo bilo kao takvo? Ovim pitanjem muftija je priveo kraju svoje predavanje, a nadati se da su ove snažne i iskrene poruke došle do srca prisutnih, te da će o njima duboko razmisliti.  

c-m-sv-tuz-01-2013-1

Mevludski program pod nazivom "Dobro nam došao, Vjerovjesniče!" sadržavao je mnogobrojne  aktivnosti koje su održane na području cijelog Medžlisa Tuzla u posljednjih mjesec dana. Završne svečanosti bit će mevlud za žene koji će se održati 01.februara 2013.godine u džamiji princa Abdullaha, te javno čašćenje bosanskom kahvom svih Tuzlaka u povodu mevludske radosti na Trgu slobode  2. februara u 11:00  sati kojim se zatvaraju dani obilježavanja rođenja Muhammeda, a.s.

Emina Muratović