A+ A A-

Reisu-l-ulema Kavazović se susreo sa premijerom i zamjenikom premijera Republike Turske

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan primio je u jučer (22.01) u Ankari reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Huesina ef. Kavazovića, javlja reporter agencije Anadolija (AA).

Sastanak koji je održan iza zatvorenih vrata u zgradi Vlade Republike Turske trajao je jedan sat. Susretu je prisustvovao i predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet), reisu-l-ulema Turske Mehmet Gormez.

reis-pos-tur-01-2013-1

 

Ranije se i reis Gormez susreo sa reisom Kavazovićem. Tokom sastanka razgovarali su o jačanju saradnje dvije bratske vjerske zajednice. Na konferenciji za novinare nakon sastanka reis Gormez je naglasio značaj i važnost vjerskih institucija IZ u Turskoj i BiH za sve muslimane koji žive u Evropi.

“Uprava za vjerske poslove Republike Turske i Rijaset IZBiH su vrlo značajne ustanove za više od 20 miliona muslimana koji žive diljem Evrope”, kazao je Gormez.

Napomenuo je da će ove dvije vjerske ustanove i u budućnosti nastaviti dobru saradnju na raznim poljima, a posebno u pogledu zaštite vakufske imovine.

“U narednom periodu ćemo jačati našu saradnju u oblasti zaštite vakufa koje je na nekim mjestima na Balkanu preuzela država. Također, u nekim državama na Balkanu pojedine vjerske ustanove se suočavaju s određenim problemima. Bliskom saradnjom mi ćemo pokušati doprinijeti rješavanju tih problema. Također, Rijaset IZBiH i Uprava za vjerske poslove Republike Turske će se dogovoriti o saradnji i na drugim poljima”, kazao je Gormez.

Reisu-l-ulema Kavazović izrazio je posebno zadovoljstvo što se nalazi u posjeti prijateljskoj Turskoj, napominjući kako mu je ovo prva posjeta inozemstvu od kada je stupio na novu dužnost.

Istakao je da između Turske i BiH postoje snažne historijske i prijateljske veze.

Također, napomenuo je da u oblasti obrazovanja očekuje još snažniju saradnju sa Upravom za vjerske poslove Turske.

“U toku agresije na BiH porušeno je oko 600 džamija, a do sada je obnovljeno oko 430 džamija. Zato očekujemo snažniju saradnju sa Turskom. Potrebno je na svim poljima ojačati tu saradnju jer to muslimanski narod od nas očekuje”, rekao je Kavazović, prenio je reporter AA.

Tokom sastanka sa reisu-l-ulemom IZBiH, reis Gormez je istakao da se nekoliko zemalja, uključujući i BiH, uključilo u akciju prikupljanja pomoći sirijskom narodu.

“Očekujem da se čitav naš narod, čitav islamski svijet, ali i svi ljudi u svijetu posvete rješavanju sirijske krize. Kada ovdje umre jedna osoba, kao da je umrlo čitavo čovječanstvo. Zato moramo pomoći sirijskom narodu jer je to naša ljudska obaveza”, izjavio je Gormez.

Susret sa zamjenikom premijera

Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag primio je u Ankari reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Huesina Kavazovića, javio je novinar agencije Anadolija.

reis-pos-tur-01-2013-2

Nakon sastanka zamjenika premijera Turske Bozdaga i reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, održana je zajednička konferencija za novinare. Bozdag je ovom prilikom zahvalio reisu-l-ulemi Kavazoviću zbog činjenice da je Tursku izabrao za svoju prvu inostranu posjetu nakon stupanja na dužnost vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH.

"Mi smo uvijek bili podrška našoj braći u Bosni i Hercegovini i to ćemo biti i u narednom periodu. Pružit ćemo pomoć kada je u pitanju obnova džamije Ferhadije u Banja Luci, ali i u drugim važnim projektima" rekao je Bozdag.

Reisu-l-ulema Kavazović je podsjetio da je posjeta Turskoj njegova prva posjeta izvan Bosne i Hercegovine.

Zahvalivši se zamjeniku premijera Bozdagu na podršci Bosni i Hercegovini, Kavazović je izrazio nadu da će obnova džamije Ferhadije biti završena do početka mjeseca Ramazana.

(Anadolija)