Promo banner

A+ A A-

Druženje vakifa u Šarenom mektebu u Tešnju

U petak 18. januara 2013. godine poslije džuma-namaza Medžlis IZ-e Tešanj je upriličio druženje vakifa koji su svoja sredstva uvakufili za unutrašnje uređenje objekta Šareni mekteb u Tešnju.

duz-vak-tes-01-2013-1

Pozivu su se odazvali brojni vakifi,  Općinski načelnik mr. Suad Huskić, predsjedavajući OV Fuad Šišić dipl.ing.maš, ugledni tešanjski privrednici i građani, među kojima i oni koji su ranije pohađali mektebsku nastavu u ovom mektebu.

Ovim uređenjem Šareni mekteb se ponovo stavlja u njegovu izvornu i prvobitnu namjenu – izvođenje mektebske nastave.

Tako će od januara (početka II polugodišta) 2013. godine u ovom mektebu nastavu pohađati polaznici mektebske nastave iz džemata: Dibekhana džamije, Čarši džamije, Hamzibegove (Orudži sufi) džamije i Avdipašine džamije iz Tešnja, gdje će im muallimi biti imami ovih džemata: Salih ef. Hašić prof., Enver ef. Kurtić prof., hafiz Ahmed ef. Bukvić prof., i hafiz Nijaz ef. Malagić prof.

Polaznici mektebske nastave iz džemata Harman džamije, zbog nešto veće udaljenosti od mekteba  i dalje će nastavu pohađati u učionici ove džamije, ali će se provesti anketa sa roditeljima ovih polaznika pa ako se i oni odluče moći će od početka naredne mektebske godine i oni pohađati mektebsku nastavu u ovom objektu.   

Prisutnim vakifima se zahvalio glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i podsjetio na nekoliko podataka iz historijata ovog objekta –„...od 1898.godine u Tešnju postoje dvije mektebi ibtidaijje – muška u ovom objektu i ženska koju je uvakufio Fehimbeg Smailbegović, prvi upravnik muške ibtidaijje bio je Mehmed ef. Dukatar, a ženske Salih ef. Šljunak.... Nakon kompletne vanjske restauracije objekta 2008. godine uz pripomoć sredstava iz Općinskog budžeta, uspjeli smo evo uz vašu pomoć izvršiti unutrašnje uređenje i objekat pripremiti za mektebsku nastavu svih polaznika mektebske nastave iz Tešnja“.  

Općinski načelnik je četitao Medžlisu IZ-e Tešanj na ovom projektu, izrazivši zadovoljsto što pripada ovakvoj generaciji muslimana i zahvalio svim vakifima na učešću u ovom projektu.

Prisutnima je bilo posebno dirljivo slušati obraćanje hadži Ediba Turalića, ranijeg predsjednika IO Medžlisa IZ-e Tešanj koji je evocirao uspomene na dana kada je bio učenik u ovom mektebu.

Vakif, hadži Haris Sejdić je pohvalio ovaj projekat i takođe evocirao uspomene na ratni period kada je kao omladinac sa 16 godina u ovom objektu pohađao „mini medresu“ u kojoj su pripremani vojni teravih imami, a nastava izvođena „kao u medresi“.

Na kraju se svim vakifima za učešće u ovom projektu zahvalio i predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško.   

Prisutni vakifi su posebno interesovanje pokazali za izložbu originalnih dokumenata vezanih za ovaj objektat i mekteb koju je za ovu priliku priredio sekretar Medžlis IZ-e u Tešnju hadži Rašid Orlović.

Na izložbi su se našla dokumenta koja su prvi puta javno pokazana iz perioda od 1911 do 1954. g., među kojima spisak svih 149 upisanih učenika u mušku mektebi ibtidaijju za 1911/12. mektebsku godinu sa imenom oca, mjesta-mahale iz kojeg dolaze i razredom koji pohađaju; brojni iskazi o uškolovanju;  popis imovine; Isplatne konsignacije o isplati plaća muallimima, podvorniku i paušalu za mekteb; proračun i zaključni račun povjerenstva sa iznosima sredstava namijenjenim za  funkcionisanje mekteba; zapisnici sa sjednica povjerenstva vezani za ovaj mekteb i dr.

Nakon navedenih obraćanja i upoznavanja sa izložbom, prisutni su obišli sve prostorije i uvjerili se u kvalitet izvedenih radova na unutrašnjem uređenju mekteba. Prostor u prizemlju se sastoji od učionice, divanhane, kancelarije-zbornice, dva mokra čvora i hodnika, a na spratu od dvije velike učionice.

I kako je to red u ovakvim prilikama, domaćini su počastili svoje goste-vakife u novoopremljenoj učionici na spratu. 

Radovi na sanaciji i unutrašnjem uređenju mekteba izvedeni su krajem 2012. godine pod nadzorom Građevinskog odbora na čelu sa izuzetno marljivim Senahidom Prnjavorcem (predsjednikom dž.o. Dibekhana džamije).

(www.iz-tesanj.ba)