A+ A A-

Počela gradnja dječijeg vrtića Medžlisa IZ Mostar

Klanjem kurbana u kompleksu Aršinovića mesdžida danas je (16.1.2013.g.) označen početak građevinskih radova buduće zgrade dječijeg vrtića Medžlisa Islamske zajednice Mostar. Ovom vjerskom činu prisustovali su članovi Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Mostar, članovi džematskog odbora Donja Mahala i menadžment i članovi Upravnog odbora.

djec-vrtic-mostar-01-2013-1

 

Hair dovu za uspješne radove građevinarima G.P. „Bišina“ proučio je glavni imam Salem ef. Dedović.  „Cijenimo da je ovo vrlo važan projekat za naš odgojno-edukativni rad. Medžlis Islamske zajednice Mostar je, na temelju vlastitog iskustva, prethodnih godina, ušao punim organizacionim kapacitetom, u proces osnivanja svoje odgojno obrazovne ustanove za predškolsku djecu. Dvogodišnji rezultati rada dječijeg vrtića „Zemzem“, uvjetovali su nas i na ovaj građevinski poduhvat. U protekle dvije godine predškolska nastava se odvijala u pet džemata. A kako se naša predškolska nastava na području grada održava u prostorijama K.C. na Bunuru bilo je nužno da učinimo ovaj građevinski iskorak“, pojasnio je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović. 

Dječiji vrtić biće izgrađen u sklopu graditeljske cjeline Zirai-zadinog (Aršinovića) mesdžida koji je porušen tokom posljednjeg rata. Uz izgradnju vrtića i ovaj će mesdžid biti obnovljen, čime će ovaj dječiji vrtić dobiti sve adekvatne uslove za realizaciju planiranog nastavnog plana i programa.  „Nakon obnove graditeljskog kompleksa Blagajske tekije, izgradnje vakufskog Studentskog hotela Medžlis Islamske zajednice Mostar počinje realizirati još jedan svoj razvojni program. Stoga cijenimo da i ovim činom značajno doprinosimo široj društvenoj zajednici i njenom napretku. Koristim priliku da pozovem sve odgovorne faktore u našem grdu, koji bi se trebali osjećati pozvanim, da nam se pridruže i daju svoj doprinos“, poručio je ef. Dedović. 

Radovi na izgradnji dječijeg vrtića trebali bi biti okončani do sredine ljeta. Zgrada će imati prostorije za nastavu, igru, kuhinju, dnevni boravak i sve ono što je predviđeno zakonskim standardima. Ovaj dječiji vrtić moći će primiti 50-tero predškolske djece.  Medžlisov vrtić „Zemzem“  je 2012. godine i zvanično i registrovan kao samostalni pravni subjekt, te upisan u Registar vrtića kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

H.E.