Promo banner

A+ A A-

Muftija goraždanski u posjeti privrednicima

Muftija goraždanski Hamed ef. Efendić u srijedu, 08.januara 2013.godine, posjetio je firme Bekto Precisa d.o.o. Goražde, Prevent Goražde d.o.o. i Prevent Safety d.o.o. Goražde - privredne subjekte u Goraždu koja su se u proteklih nekoliko godina posebno istakli u doprinosu radu Ureda muftije goraždanskog odnosno Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

mu-go-akt-01-2013-1

Ovom prilikom firmama koje je posjetio muftija goraždanski uručio je zahvalnice za doprinos radu Ureda muftije goraždanskog, te posebne zahvalnice g-dinu Redžu Bektu vlasniku firme Bekto Precisa d.o.o. Goražde i g-dinu Harisu Rahmanu, direktoru firmi Prevent Goražde d.o.o. i Prevent Safety d.o.o. Goražde.

Ove su kompanije svojim donacijama kojima su podržale određene projekte Islamske zajednice na ovim prostorima, te brojnim donacijama za mnoga udruženja i pojedince, pokazale izuzetnu svijest o važnosti razvoja u prvom redu vjerskog, naučnog, kulturnog i sportskog života na ovim prostorima.  Čak i da je sve to izostalo njihov doprinos ovdašnjem društvu kroz upošljavanje velikog broja radnika, posebno mladih ljudi, je veoma veliki i značajan.

Bekto-Precisa d.o.o. Goražde osnovana je u junu 2005. godine i danas zapošljava preko tristo pedeset uposlenika, uglavnom mladih. Ova se kompanija bavi proizvodnjom visoko sofisticiranih alata za plastiku i obojene metale, kao i za kombinaciju metal-plastika. U pogonima plastike se brizgaju pozicije za auto-, elektro-, sport-, mašinsku i druge industrije, a sve u skladu sa propisima evropskih standarda i prema zahtjevima kupaca. Poslovni objekat, proizvodni pogoni kao i skladišni prostor protežu se na više od 55.000 m².  Proizvodi ove kompanije su, uglavnom, za evropsko tržište.

Kompanije Prevent Safety d.o.o. Goražde i Prevent Goražde d.o.o. dio su grupacije Prevent i danas upošljavaju ukupno oko hiljadu sto radnika. Prevent Safety bavi se proizvodnjom i prodajom opreme za zaštitu na radu, a Prevent Goražde proizvodnjom autopresvlaka za neke od najpoznatijih automobilskih kompanija.  Ove kompanije u svome radu koriste najsavremeniju opremu i napredne metode rada, a svoje proizvode izvoze  u gotove sve zemlje Europe, ali i na Afrički i Južno Američki kontinent. Prosjek godina radnika u ovim kompanijama je trideset, a za radnike je pored redovnih plata obezbjeđen i prijevoz iz mjesta boravka.

U gore spomenutim kompanijama, pored radnika iz Goražda, rade i radnici koji su došli iz susjednih gradova, ali i oni iz Konjica, Jablanice, Sarajeva, Visokog i Zenice, ili čak susjedstva Bosne i Hercegovine.

Dženan Imamović

  • 0101