A+ A A-

4. godišnjica rada Info-servisa MIZ Mostar

Info-servis Medžlisa Islamske zajednice Mostar sinoć (02.01) je u Studentskom hotelu Mostar obilježio četvrtu godišnjicu rada i postojanja. Manifestacija, kojoj je prisustvovao veliki broj članova ove omladinske organizacije i građana Mostara, organizirana je pod nazivom „U dobru s mladima“. 

Info-servis je nastao kao rezultat napora mladih Mostarki i Mostaraca da zajednički rješavaju probleme s kojima se susreće njihova generacija. U tom procesu posebne akcente mladi su stavili na jačanje vjere, jedinstvo i poštovanje, putovanje, predavanje i druge zajedničke akcije. Članovi Info-servisa nisu sakrili ambiciju da se  žele aktivnije uključiti u opće-društveni javni diskurs. 

4-go-is-most-01-2013-1

Istaknuvši zadovoljstvo postignutim rezultatima i ukazanoj pažnji Info-servisu rukovodilac ove organizacije Eldis ef. Balić je naglasio kako su u prošloj godini realizirali 30 različitih kulturnih, sportskih, edukativnih i humanitarnih programa i projekata. Zahvaljujem se svim našim predavačima, zahvaljujemo se na svesrdnoj podršci Medžlisa IZ Mostar koji su prepoznali potrebe i želje mladih ljudi u ovom gradu. Koristim priliku da pozovem sve mlade u gradu da nam se pridruže u daljem radu i uspjesima“, kazao je ef. Balić. 

Na svečanosti o važnosti ali i karakteru Info-servisa govorio je i doc. dr. Adi Fejzić koji je protekle godine članovima Info-servisa održao niz predavanja i na njima stekao zanimljivo iskustvo. „Info-servis nije omladinska organizacija koja se fokusira samo na vjersku ili nacionalnu pripadnosti svojih članova. Oni su otvoreni  i za sve ljude dobre volje, jer je dobra volja najbitniji aspekt koji je nužan da se prenese poruka. Religija ne može bez društva, niti društvo bez religije. Info servis na tim temeljima pruža mogućnost mladima da kažu ono što hoće i ono što žele.“, poručio je dr. Fejzić. 

Javu pohvalu četverogodišnjih rezultata i uspjeha članovima Info-servisa iskazao je i glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović.  „Neobično mi je drago da je Info-servis prerasta u kvalitetnu društvenu mrežu u gradu Mostaru, koja je uvezana sa svim važnim kulturnim, obrazovnim, odgojnim subjektima u našem gradu. Drago mi je da smo uspjeli ostvariti korektnu saradnju sa svima njima.  To je najbolji način da promičemo naš kulturno-vjerski identitet“, istakao je ef. Dedović. On je izrazio nadu da će mladi Mostara, koji se još dvoume, naći svoje mjesto i ulogu u programima Info-servisa. „Nadam se da ćemo na taj način, kroz tako širok pristup, razvijati naše pozitivne vrijednosti i učiniti nešto dugoročno za našu zajednicu, naš narod i identitet.“, zaključio je glavni imam Dedović. On je u tom smislu izrazio nadu da će u budućnosti rad Info-servisa imati samo uzlaznu putanju.   

4-go-is-most-01-2013-2

U svečanom programu obilježavanja četvrte godišnjice Info-servisa nastupili su hor El-Kamer, Samra Isić, Adna Derviškadić, dok je u opuštenom dijelu programa, nakon onog svečanog, mlade članove Info-servisa  zabavljao mostarski muzičar Adnan Pajević.  Posebno zanimanje na svečanosti izazvalo je predavanje hafiza mr. Sulejmana Bugarija. 

H.E.