Promo banner

A+ A A-

Kalesija: Izgradnja jedinstvenog sadržaja Mektebskog centra

Dana 28.12.2012. godine, u prostorijama BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija, održana je promocija projekta izgradnje Mektebskog centra, objekta višenamjenskog sadržaja za obrazovno, sportsko, rekreativno, turističko djelovanje i druge namjene, organiziranih skupina i pojedinaca, sa ciljem unaprijeđenja vjerskog i općedruštvenog života.

mek-cent-kal-12-2012-1

Mektebski centar jedinstven je projekat u Bosni i Hercegovini, čiji je pokretač Medžlis Islamske zajednice Kalesija, a koji za cilj ima unaprijeđenje rada mekteba i približavanja mektebskih sadržaja omladini ali i široj društvenoj zajednici.

O samom projektu, načinu njegove realizacije i udjelu svakog pojedinca, te do sada poduzetim aktivnostima, govorili su predstavnici Medžlisa, glavni  imam Enver ef. Alić, predsjednik Muharem ef. Mešanović i hfz. Husejn ef. Smajić. U svom obraćanju, uz obrazloženje potrebe za ovakvim sadržajem u okviru Medžlisa pa i same Islamske zajednice u BiH, posebno su naglasili pozitivne reakcije i podršku građana u do sada realiziranim aktivnostima, te pozvali one koji se do sada nisu uključili u projekat da to što prije urade.

Iz službene afiše projekta Mektebskog centra:

Mektebski centar

Šta je Mektebski centar i odakle potreba za njegovim postojanjem?

Mektebski centar je višenamjenski sadržaj  za obrazovno, sportsko, rekreativno, turističko djelovanje i druge namjene, organiziranih skupina i pojedinaca, sa ciljem unaprjeđenja vjerskog i općedruštvenog života.

Savremeni sistem življenja traži inovativno djelovanje za uspjeh u pozivu kojim se bavimo. Mektebski centar je inovacija u sferi organizacije vjerske pouke, koji svojim sadržajima pruža mogućnost ostvarenja osnovnog cilja mekteba, a to je formiranje zdrave ličnosti svjesne svrhe svoga postojanja, ali i njeno ostvarenje u drugim segmentima života (sportu, kulturi...)  za kojima čovjek ima potrebu.

Šta su ciljevi Mektebskog centra?

Izgradnja duhovno i fizički zdrave ličnosti i društva;

Povećanje interesa za mektebskom poukom;

Inovacije i unaprjeđenje mektebske nastave u skladu sa zahtjevima vremena i prostora;

Približavanje mekteba djeci;

Alternativa nasrtaju „opasnosti savremenoga doba“ (alkohol, droga, prostitucija, gojaznost, psihička oboljenja...);

Profesionalna rehabilitacija od različitih oblika ovisnosti;

Promovisanje zaštite životne sredine... 

Ko su korisnici Mektebskoga centra?

Ciljana skupina korisnika Mektebskog centra su polaznici mektebske pouke našega medžlisa, djeca koja svojim radom i zalaganjem zalužuju adekvatnu i savremenu satisfakciju. Obzirom da Centar planiranim sadržajima nadilazi potrebe ciljane skupine, njegovim sadržajima moći će se koristiti šira društvena zajednica: osnovne i srednje škole, sportski organizacije, kulturna udruženja, udruženja za rad sa invalidnim i hendikepiranim licima..., sa područja općine Kalesija i šire.

Lokacija kompleksa?

Mektebski centar se nalazi u podnožju planine Majevice, udaljen 3km od magistralnog puta Kalesija-Tuzla iz pravca naselja Prnjavora. Prostire se na površini od 50.000 m², sa izuzetnim prirodnim bogatstvom, prostranim šumskim kompleksom, prirodnom izvorskom vodom, i znatnom zemljišnom površinom pogodnom za sadnju voćarskih kultura. 

Planirani sadržaji kompleksa?

Gradnja i sadržaji Mektebskog centra usmjereni su u pravcu realiziranja ciljeva i svrhe samoga kompleksa. Mektebski centar bi za 10 godina, kroz više faza izgradnje, trebali sačinjavati:

Uređeni smještajni objekt koga čine spavaonica sa mokrim čvorom, kuhinja polivalentne namjene, prostorija za obavljanje vjerskih aktivnosti, seminara, druženja i sl.;

Višenamjenski sportski poligon;

Bazen;

Kompleks voćnjaka;

Prostor uređen za dnevne izlete; 

Staze za šetnju.   

Poduzete aktivnosti?

U skladu sa višegodišnjim planom aktivnosti za formiranje Mektebskog centra, već smo premašili planirano u 2012. godini.

U periodu od 4 mjeseca smo:

pronašli i kupili adekvatno zemljište (50.000m²);

izvršili čišćenje znatnog dijela zemljišta uz aktivno učešće imama, polaznika mektebske pouke i „običnih građana“;

izvršili sve grube zemljane radove na platou planiranom za gradnju naprijed pobrojanih sadržaja kompleksa;

izvršili iskop i uređenje izvorišta pitke vode;

izvršili čišćenje i prvu fazu rekonstrukcije postojećeg stambenog objekta;

djelimično uredili pristupni put;

sakupili značajan dio sredstava za realizaciju projekta, mimo budžeta Medžlisa za 2012. godinu.      

Realizacija projekta?

Realizacija ovog ozbiljnog općedruštvenog projekta sastavni je dio dugoročnog plana razvoja  Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.  U njegovoj realizaciji, uz naš maksimalan angažman, najznačajniju potporu očekujemo od vas, savjesnih građana koji činom dobročinstva grade bolju budućnost sebi i svojoj djeci.

Dodatne informacije možete dobiti putem:

Tel: 035/631-132

Web: www.mizkalesija.com

a vaše uplate za gradnju Mektebskog centra MIZ-e Kalesija možete vršiti na žiro račun kod NLB banke broj:  1321400309445702 sa naznakom za Mektebski centar.

Medžlis IZ-e Kalesija