Promo banner

A+ A A-

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio MIZ Karlovac

Na džumi u Maljevcu

U petak, 28.12.2012. godine predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio je dva džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, Maljevac i Bogovolju. Radnom sastanku pred džumu-namaz u Maljevcu prisustvovali su: muftija dr. Aziz ef. Hasanović, mr. Nermin ef. Botonjić, tajnik Mešihata i šef kabineta muftije, Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za halal standard, Husein Delić, dopredsjednik Sabora IZ u Hrvatskoj, Admir ef. Muhić, glavni imam karlovački, Hamdija Bešić, predsjednik Medžlisa IZ Karlovac, Suljo Bašić, predsjednik Džematskog odbora Maljevac i članovi Izvršnog i Džematskog odbora.

Domaćini su muftiju informirali i izvijestili o aktivnostima u džema'atu Maljevac gdje je težište stavljeno na inicijativu izgradnje džamije u ovom džema'atu. Naime, više nije samo inicijativa već su načinjeni i prvi koraci ka tome cilju. Kupljeno je zemljište za džamiju odmah uz postojeći mesdžid veličine 2500 kvadrata. Odmah je urađena geodetska podloga i u tijeku je izrada idejnog rješenja za džamiju. Sav novac za kupnju zemljišta prikupljen je u rekordnom roku, za deset dana, i isplaćen je u cijelosti. Ukupljeno je preko 15 000 € što je i premašilo cijenu zemljišta koje je iznosilo 14 000 €.

mu-zag-pos-kar-12-2012-1

Projekat će pored džamije sadržavati: multifunkcionalnu učionicu za mekteb, abdesthanu sa sanitarnim čvorom, kotlovnicu i podrum s garažom, ured i stan za imama. Postojeća zgrada uklopit će se u projekat koja će biti namijenjena za omladinu, čajnu kuhinju, knjižnicu i dvoranu za druženje. Sveukupno će imati 350-400 kvadrata.

Pored džamije domaćini su prezentirali i projekat izgradnje gasulhane na mezarju u Širokoj Rijeci za koju općina Vojnić već ishoduje potrebne dozvole i sudjelovat će u samoj izgradnji. Muftija je podržao aktivnosti Maljevčana i čestitao im na efikasnom i do sada neviđeno brzom ukupljanju sredstava. Obećao je svesrdnu pomoć Mešihata ovom projektu izgradnje džamije u Maljevcu.

Džumu-namaz predvodio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović, a nakon nje delegacija Mešihata imala je priliku detaljno razgledati kupljeno zemljište. Delegacija i domaćini su imali radni ručak kojem je prisustvovala i Zorka Cindrić, ravnateljica OŠ Cetingrad, Ivan Mateša i Zumret ef. Čoragić, glavni imam MIZ-a Velika Kladuša. Ivan Mateša je muftiji uručio nekoliko brojeva "Glasa Prognanika" kojeg uređuje.

Nakon radnog ručka delegacija Mešihata na čelu s muftijom uz pratnju domaćina zaputili su se u Bogovolju gdje su uz domaćine nazočili i džematlije iz Karlovca i Maljevca sa svojim imamima.

Deset godina džemata Bogovolja

Džemat Bogovolja je formiran krajem 2002. godine u privatnoj kući Ibrahima Hozanovića, a sada postoji džamija i adekvatne prostorije za vjernike Bogovolje kojih ima 70 obitelji ili 350 muslimana. Poslije akšam-namaza 28.12.2012.g/15. Saffera 1434.h.g. upriličena je svečanost povodom desetogodišnjeg jubileja u džema'atu Bogovolja, općina Cetingrad.

Ovoj svečanosti prisustvovao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović, njegova pratnja kao i dugogodišnji tajnik Mešihata u mirovini h. Ahmed Ikanović, glavni imam Medžlisa IZ Karlovac h. Admir ef. Muhić, predsjednik IO MIZ-a Karlovac Hamdija Bešić, dopredsjednik Sabora IZ u Hrvatskoj Husein Delić, imami susjednih džemata iz BiH kao i brojni gosti iz džemata Karlovac i Maljevac.

Program je vodio mladi imam ovog džemata Almir ef. Šabić koji je za osam mjeseci rada već polučio dobre rezultate. Na početku programa Haris ef. Bošnjaković proučio je ašere. Svim vakifima koji su preselili proučena je fatiha.

U prelijepoj atmosferi izveden je program kojega su pripremili polaznici mekteba i Almir ef. Oni su svojim prelijepim glasićima i ilahijama podsjetili prisutne na važnost duhovne povezanosti svih muslimana, kako u lijepim trenucima kao što je ovaj tako i u onim u kojima muslimani trebaju ostati čvrsti i strpljivi. Glavni imam h. Admir ef. Muhić u svom je obraćanju prisutne podsjetio na povijesni aspekt nastanka ovog džema'ata, preko izgradnje džamije pa do planova koji su zacrtani u budućnosti za ovaj džemat, a kojih ima dosta. Podsjetio je da ovaj džemat ima potencijala da bude jedan od prepoznatljivih u Hrvatskoj. Čestitavši domaćinima i muftiji na jubileju istaknuo je: "Nikada nismo dvojili da li će biti džamija u Bogovolji nego smo s čistim nijjetom i čvrstim koracima sigurno išli ka tom cilju. Ovu džamiju počeli smo graditi dok smo pripadali Medžlisu Zagreb i tada je glavni imam Medžlisa IZ Zagreb bio sadašnji muftija. Sada imamo naš medžlis i naša tri džema'ata. Kroz izgradnju džamije izgrađivali smo i džema'at i medžlis."

Na kraju programa prisutnima se obratio vazi-nasihatom i prigodnim govorom i sam muftija dr. Aziz ef. Hasanović te je muslimane i muslimanke ovog džema'ata ohrabrio da i dalje nastave ovakvim tempom koji može poslužiti za primjer ostalima u požrtvovnosti i predanom radu na izgradnji džema'ata i džamije, temelja zajednice muslimana. "Islamska zajednica je jaka onoliko koliko je jak i dobar džema'at. Svoje aktivnosti sam uskladio kako bih ovaj dan bio ovdje s vama u Bogovolji i podijelio radost i veselje s vama. Svakodnevno sam pratio rad i aktivnosti ovog džema'ata od 1997. godine kada smo slali učenike iz Medrese do postavljenja prvog imama, a od nedavno i glavnog imama. Za deset godina ste učinili puno i ja vam srdačno čestitam, ali i pozivam vas da nastavite u daljnjoj izgradnji i džema'ata Bogovolja i Medžlisa Karlovac," - naglasio je muftija.

Na kraju obraćanja muftija je Ibrahimu Hozanoviću uručio zahvalnicu za predani rad i za sve što je učinio za ovaj džema'at. Naime, dugi niz godina u njegovoj kući se klanjalo i ona je služila kao džamija. Muftija je i imamu Almir ef. Šabiću, kao znak podrške, poklonio knjigu "Islam i muslimani u Hrvatskoj" autora muftije Ševke ef. Omerbašića.

Učenjem Kur'ana i dovom završena je ova svečananost koja je ostavila lijepe utiske na sve prisutne. Da bi sve bilo u duhu požrtvovnog i gostoljubivog (džometnog) krajiškog naroda, bogovoljske džematlije su goste počastili večerom s predivnim domaćim delicijama.

Admir Muhić

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/slikezamodul/mu-zag-pos-kar-12-2012