Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Pomoć Gazi

Pitanje

 

Ja imam nekoliko pitanja i diskusija. Riječ je o našoj braći u Palestini. Zašto mi šutimo? Ko je taj ko treba pokrenuti moralnu i financijsku podršku braći Palestincima? Ja mislim da je to Islamska zajednica BiH na čelu sa reisom Cerićem. Braćo moja zašto šutimo na ove cionističke zločine? Zašto ne pomažemo braći u Palestini? Ja po cijeli dan pratim dešavanja u Palestini i plačem. Za 8 dana sam smršavio 4 kg. Zašto braćo? Ja ovo ne mogu gledati. Ne mogu gledati ni nas kako šutimo. Ja predlažem sljedeće:

1. Da u petak 9. januara u svim gradovima BiH poslije džuma namaza ispred džamija održimo mirne proteste, a u Sarajevu da se održe veliki javni protesti na nekom trgu.
2. Da sve to bude dobro organizovano i medijski najavljeno u saradnji sa svim medijim u BiH.
3. Da se organizuje u svim džamijama sergija za Palestinu i u svim gradovima da se postave štandovi na kojima će ljudi dati svoj doprinos.
4. Da se otvori humanitarni broj na koji možemo svojim pozivom donirati određeni iznos.
5. Da se organizuje dobrovoljno davanje krvi u svim domovima zdravlja za Palestinu.

Sve ovo možemo uraditi samo uz dobru organizaciju i medijsku podršku, a znam da Islamska zajednica to može. Koliko nam je bilo drago u vrijeme agresije na BiH kad čujemo da su negdje održani protesti. Kolika je to moralna podrska. Narod Bosne je uz Palestinu i spreman je pomoći samo to treba neko organizovati i pokrenuti, a vi ste ti koji mogu u saradnji sa nevladinim i humanitarnim organizacijama. Braćo molim vas da ovo
uradite i da ispunite srce braći u Palestini, a i naša srca.

 

Odgovor

Naša je islamska dužnost da se solidarišemo i pomognemo koliko smo u stanju našoj braći u Gazi. Svi Vaši prijedlozi su dobri i korisni. Neki od njih su već realizirani (već je jedna sergija u džamijama bila za Gazu, a bit će još jedna). Neke nevladine organizacije su već zakazale mirne demonstracije i možete se priključiti nekoj od tih demonstracija i iskazati svoje protivljenje nasilju i agresiji na Gazu. Svi smo šokirani nasiljem i zločinima prema Palestincima u Gazi, a naše mogućnosti da to spriječimo ili ublažimo su gotovo nikakve. Kada je riječ o politici Islamske zajednice i manifestacijama sličnog karaktera, odluku o tome donosi Rijaset IZ ili reisu-l-ulema. To je pitanje u domenu njihove procjene. Pomoć i podrška se mogu uputiti i mimo demonstracija (posebno putem humanitarne pomoći, novčane pomoći, učenjem dova), ali i putem mirnih demonstracija. Neka svako odabere način koji mu odgovara.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH