Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Klanjanje istihare-namaza i znaci u snovima

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Nalazim se na određenoj prekretnici u svom životu i nisam kadar iole odlučiti šta učiniti.
Izlaz pronalazim u istihari; međutim, izuzetno su mi potrebne sve informacije koje mi možete dati.
Do sad što sam svojim istraživanjem saznao jeste da se može klanjati do 40 dana i da se u snu može odgovor pojaviti, iako ne mora.
Molim Vas da dopunite sve praznine u mojoj datoj izjavi gore po pitanju informacija i istihari.
Dio koji mi je također od izuzetnog značaja se tiče samih snova nakon klanjanja istihare:
Da li ono što usnijemo, a negativno je za dato pitanje za koje se klanja istihara, postaje farz da se uradi i prema tome postupi; ili je, prema hadisu, i dalje to san od šejtana i samim tim treba biti ignorisano iako smo tražili u dovi da nam se kroz snove da uputa i ukaže rješenje?
Da pojasnim, ako klanjam da želim nešto, i sanjam negativno o tome, da li moram odustati od svoje namjere da to ostvarim ili trebam i dalje nastaviti klanjati? Zar je moguće da je taj san od šejtana kada sam ja u dovi tražio da bude od Gospodara - da mi to bude uputa? I, zar nisu samo lijepi snovi od Njega?
Razumijem da sudbinu ne određujem direktno ja, kao i da dova sudbinu mijenja. Ali ono što mi nije jasno jeste kako da postupim kada se dati znaci počnu ukazivati (Ako se uopšte to treba smatrati znacima)?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Osim istihare namaza i dove neka ulema preporučuje i klanjanje salatul-hadždže - namaz zbog neke potrebe. Potrebno je lijepo uzeti abdest, po svim propisima, klanjati dva rekjata (poput sabahskog farza ili sunneta,  potom se zahvaliti Allahu, donijeti salevat na Vjerovjesnika a.s., a potom proučiti sljedeću dovu: "La ilahe illellahul-halimul-kerim. Subhanellahi rabbil-'aršil-'azim. El-hamdu lillahi rabbil-'alemin. Es'eluke mudžibati rahmetike ve 'azaime magfiretike vel-ganimete min kulli birrin vesselamete min kulli ismin. La ted'a lije zenben illa gafertehu ve la hemmen illa ferredžtehu ve la hadždžeten leke fiha ridan ve lije fiha salahun illa kadajteha ja erhamerrahimin!" Još je bolje ako ove dove možete naučiti arapskim pismom, a možete ih naći u zbirkama dova.
Kad je posrijedi istihara namaz, nećemo pojašnjavati način klanjanja jer Vam je to poznato. Samo ćemo pripomenuti da se na prvom rekjatu uči sura El-Kafirun, a na drugom El-Ihlas (Kulhuvallahu ehad) Inače ovaj namaz treba ponavljati  sedam puta, kako se navodi u fikhskoj literaturi u našem mezhebu. Moguće je da klanjač usnije nešto što će mu sugerirati da li je bolje da uradi ono što je namjeravao ili ne, a moguće je da se to ne desi. U svakom slučaju, nakon klanjanja istihare namaza čovjek će postupiti onako kako mu srce naginje. Istihara dovom se moli Allah da djelo ili postupak koji odabere bude za njega dobar. Treba uvijek imati na umu da mi nešto možemo voljeti a da to bude loše po nas i obratno, kako se navodi u Kur'anu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH